Suroviny
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- cibule (velká; nakrájená najemno) 1/2 ks
- tymián (nasekaný) 1/4 lžičky
- rozmarýn (nasekaný) 1/4 lžičky
- bobkový list (čerstvý; nebo 1/2 sušeného) 1 ks
- rajčatová passata 1/3 hrnku
- bílé fazole (El Navarrico; okapané) 660 g
- zeleninový vývar 1 a 1/2 hrnku
- slávky (v sidre) 1 konzerva
Picada:
- petrželová nať (čerstvá a nahrubo nasekaná) 1 hrnek
- česnek (nahrubo nasekaný) 1 stroužek
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- lískové ořechy (celé a bez slupky) 1/4 hrnku
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy:
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte česnek, cibuli, bylinky a restujte za pravidelného míchání 8 minut, dokud cibule není zlatohnědá.
- Přidejte rajčatovou passatu a vařte na mírném ohni dalších 8 minut, dokud rajčata neztmavnou a nezhoustnou. Na tomto kroku nešetřete časem, je klíčový!
- Vmíchejte fazole a poté zeleninový vývar. Nastavte teplotu tak, aby vše jemně bublalo a vařte 15 minut bez poklice.
- Vyjměte 2/3 šálku (150 ml) polévky, rozmixujte dohladka a poté vmíchejte zpět do polévky, aby se vývar zahustil.
- Na posledních 5 minut přidejte slávky bez nálevu. Těsně před podáváním přidejte 2 polévkové lžíce picady.
- Picada: Předehřejte malou pánev na střední teplotu. Přidejte lískové ořechy a často s pánví hýbejte, dokud nebudou hezky opečené. Lískové ořechy rozmixujte nahrubo s petrželí, česnekem, promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí.
Picada je jednou z charakteristických omáček a kulinářských technik v katalánské kuchyni. Prapůvodně se připravovala z mandlí a sousední středomořské kuchyně, jako ta italská, mají v podstatě podobné omáčky, například pesto. Není to ale samostatná omáčka, jako je například majonéza, ale přidává se do jídla během vaření na dochucení nebo jako závěrečný krok na dozdobení.
Zdroj: Farrán Adria (El Bulli); zdroj foto: edelikatesy.cz