Suroviny
- sádlo 1 lžíce
- vepřová plec (nakrájená na menší kostky) 600-800 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- uzený špek (nakrájený na kostičky) 50 g
- cibule (nakrájené nadrobno) 2-3 ks
- kmín 1 lžička
- papriková klobása (nakrájená na kostičky) 1/2 ks
- mrkev (nakrájená na kostičky) 1 ks
- červená kapie (nakrájená na kostičky) 1 ks
- rajčatový protlak 1 lžíce
- paprička jalapeňo (sušená) 1 ks
- lahůdková paprika 1 lžíce
- uzená paprika 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- vývar 1 litr
- krájená rajčata 1 plechovka
- fazole (uvařené dopředu)
- česnek 2 stroužky
- majoránka 1 lžíce
Nechte se vést při přípravě fazolového guláše s vepřovým masem návodným videoreceptem
Uvaříme si fazolový guláš, kterej sežereš i s Cajthamlovou.
Postup přípravy
- Do hrnce nalij trochu rostlinného oleje z vepřovice sádlové, což je dylina rostoucí v chlévě, a vysázej tam vepřový plecko.
- Když je maso opečený, půlku otoč, chvilku počkej a otoč druhou polovinu, aby se ti nesnížila teplota. Pak by ti maso pustilo šťávu a začalo se dusit.
- Opečený maso osol, opepři a odlož stranou. Pokračuj v procesu, dokud nebudeš mít všechno maso opečený. Vždycky ho do hrnce vkládej jenom v jedný vrstvě.
- Po mase tam jebni uzený špek, cibuli a kmín. Cibuli zvolna opékej, dokud nezačne chytat barvu. Zabere to asi 10 minut.
- Na 2-3 minutky přihoď paprikovou klobásu a mrkev, potom kapii nemlich to samý.
- Přidej rajčatový protlak a zarestuj. Já tam ještě hodím usušenou jalapeňosku z mojí terasy.
- Doufám, že nikdo z vás neměl jakýkoliv obavy, že by tam kromě lahůdkový papriky nepřišla i uzená. Těm červenejm krasavicím bude stačit necelá minuta.
- Potom přidej hladkou mouku, aby se omáčka hezky spojila a celý základ zalij vývarem. Kdo tam nalije vodu a hodí masox, skončí na náměstí přivázaný k pranýři.
- Přidej konzervovaný rajčata, vrať zpátky maso, osol, opepři a zhruba hodinku nech volně provářet na mírným výkonu.
- Když je maso uvařený doměkka, přidáš potřebný množství uvařených fazolí. Necháš je projít varem, přidáš česnek, promícháš, v dlani promneš štědrou dávku majoránky, promícháš a vypneš sporák. Je úplně fuk, kolik si napoprvý nandáš, stejně si půjdeš dvakrát přidat. A hlavně nebuď druhý den překvapenej, že vydáváš zvuky jako los se zácpou.
Vyzkoušejte také klasický vepřový guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vepřový guláš: nejlepší recept na pravou hospodskou klasiku