Suroviny
- chleba 2-4 krajíce
- rajský protlak 2 lžíce
- sůl
- pepř
- červené fazole (konzervované, slité)
- polotvrdý sýr (např. eidam, gouda, madeland, ementál...)

Postup přípravy
- Na plátek chleba rozložte nakládanou zeleninu nebo namažte rajčatové pyré, na to naklaďte fazole, posypejte sýrem, vložte do pekáčku a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Pokud máte jen 30% eidam, šplíchněte přes sendviče trochu rostlinného oleje. Jezte horké, dokud je sýr roztavený.
PRIMA TIP: Jídlu prospěje kyselá složka, proto to, co dáte nebo namažete na chleba pod sýr a fazole, je ideálně nakládaná zelenina, rajčatové pyré jako na pizzu, kysané zelí nebo, pokud teprve učíte děti na fazole, klidně kečup (je sladkokyselý) nebo protlak. Já používám vlastní rajčatové kimči, kterého mám velké zásoby v lednici.
- Chleba použijte jakýkoli – obyčejný, kváskový, toasťák, veku, cokoli doma najdete.
- Sýr – a opět platí: drahý, levný, strouhaný, bloček, tučný, netučný… všechno jedno, kouzlo spočívá v tom, že spotřebujete, co máte právě doma.
Na zapečené chleby se báječně hodí nakládaná červená cibule. Připravte ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nakládaná červená cibule ve sladkokyselém nálevu