Fazolové pyré
- bílé fazole (sušené, např. cannellini) 400 g
- česnek 2 stroužky
- bobkový list 1 ks
- celý pepř 1 lžička
- smetana 200 ml
- černý pepř (čerstvě namletý)
- tymián (lístky) 1–2 lžičky
- citronová kůra (z biocitronu)
Dokončení
- lilek 1 ks
- mořská sůl
- extra virgin olivový olej
- rajče (velké masité) 1 ks
- bazalka (lístky)
- uzená sůl (vločková)
Postup přípravy
- Fazole přelijte 12 hodin před vařením dostatečným množstvím vody. Následující den vodu vylijte, fazole dejte do hrnce, přelijte čerstvou vodou a hrnec postavte na sporák. Přidejte česnek, bobkový list a celý pepř a fazole vařte na slabém ohni doměkka 1–2 hodiny. Dbejte na to, aby hladina vody byla stále 1–2 prsty nad fazolemi.
- Zatímco se vaří fazole, oloupejte lilek. Dužninu nakrájejte na 1,5cm kostky, dejte do cedníku, mírně osolte a nechte 30 minut odpočívat, aby vykapala nadbytečná tekutina. Kostky lilku osušte poťukáváním a osmažte na horkém olivovém oleji dozlatova. Hotový lilek odložte na vrstvu papírových utěrek a poťukáváním zbavte části tuku.
- Z masitého rajčete odřízněte čtyři tlusté plátky, mírně je potřete olejem a grilujte v grilovací pánvi, dokud nejsou zlatohnědé. Potom je odložte.
- Z fazolí slijte nadbytečnou tekutinu a odstraňte česnek a bobkový list. Přidejte smetanu a zhruba 1 lžíci olivového oleje a rozmixujte. Ochuťte je solí, pepřem, tymiánem a citronovou kůrou. Případně přidejte ještě trochu olivového oleje. Kostky lilku vmíchejte do fazolového pyré nebo nasypte navrch.
- Fazole s lilky rozdělte na čtyři talíře a porce doplňte grilovaným kolečkem rajčete. Pokrm ozdobte několika lístky bazalky, posypte vločkami uzené mořské soli a nastrouhanou citronovou kůrou, navrch namelte trochu pepře, vše pokapejte olivovým olejem a podávejte.
Vyzkoušejte také výtečný rajčatový salát s červenou cibulí podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Rajčatový salát s červenou cibulkou