Suroviny
- vepřový bůček (předem uvařený, osolený, bez kůže, který je nutné po uvaření zatížit v lednici) 400 g
- hnědý cukr 50 g
- rybí omáčka 30 g
- rýžový ocet 40 g
- sójová omáčka (světlá) 30 g
- sójová omáčka (tmavá) 10 g
- voda (nebo ještě lépe výpek z bůčku) 50 ml
Nakládaná cibule
- červená cibule 1 ks
- červený vinný ocet 130 g
- cukr krupice 90 g
- sůl 10 g
- voda 200 ml
Papriková omáčka
- pečené papriky (hotový výrobek Titibit) 500 g
- mletá uzená paprika 2 lžičky
- mletá sladká paprika 3 lžičky
- hnědý cukr (lze i agávový či javorový sirup, med atd.)) 3 lžíce
- červený vinný ocet 2 lžíce
- zeleninový vývar 300 ml
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Salát
- zelený chřest 1 svazek
- salát little gem 2 ks
- koriandr (čerstvý) 30 g
- hladkolistá petržel (lístky) 30 g
- medvědí česnek 30 g
- chilli paprička (dlouhá) 1 ks
- olivový olej 3 lžíce
- citronová šťáva
Postup přípravy
- Bůček nasolte. Je potřeba ho uvařit nebo upéct dopředu, můžete však koupit již uvařený metodou sous vide.
- Bůček nakrájejte na cca 2 cm kostky a opečte do křupava na pánvi. Přidejte cukr i zbytek ostatních surovin a nechte provařit zhruba 4 minuty. Maso přelévejte, aby bylo krásně obalené a prohřáté.
- Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Ocet, cukr, sůl a vodu svařte. Horký nálev přelijte přes cibuli a vychlaďte.
- Na troše oleje prohřejte pečenou papriku, přidejte uzenou i sladkou papriku, cukr a ocet a nechte prohřát. Přilijte vývar, provařte, osolte, opepřete a rozmixujte dohladka.
- Chřest očistěte a spařte v horké vodě cca 1 minutu. Zchlaďte ledovou vodou a rozkrájejte na menší kousky. Očistěte salát, nakrájejte ho na menší kousky a smíchejte s bylinkami, nakrájeným chilli a olivovým olejem. Osolte a zakápněte citronovou šťávou.
- Na talíře dejte pár lžic paprikového pyré, nahoru ochucený salát, přidejte kousky glazovaného bůčku a červenou cibulku.
Vyzkoušejte také recept na pomalu pečený bůček s marmeládovým glazé podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pomalu pečený bůček potíraný marmeládou