návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Zkaramelizovaný bůček s křepelčími vejci – Thịt kho tàu

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 2 hodin
Zkaramelizovaný bůček s křepelčími vejci – Thịt kho tàu
Autor: Vietnamská kuchařka s rodinným příběhem Zkaramelizovaný bůček s křepelčími vejci – Thịt kho tàu
Vietnamci bůček milují a upravují jej velmi často. Na rozdíl od nás maso rádi žvýkají, klidně vaření protáhněte, až maso změkne podle vašich představ. Obalením v karamelu bůček získá lahodnou nasládlou krustu a sladkost se naplno rozvine pomalým vařením.

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. V hrnci rozehřejte cukr na karamel.
  2. Bůček nakrájejte na plátky 5 x 2 x 1 cm a promíchejte ho v hrnci s karamelem se solí, rybí omáčkou a glutamátem. Nechte 30 minut odležet.
  3. Hrnec s masem zahřívejte na nejvyšší stupeň a za stálého míchání opékejte maso. Nepřilévejte vodu, maso by se dokonale neobalilo v karamelu. Restujte zhruba 10 minut, až ztmavne. Přilijte vodu, aby maso bylo skoro celé potopené, zakryjte pokličkou a vařte doměkka na středním stupni zhruba 1 hodinu, až se vyvaří skoro všechna voda.
  4. Mezitím uvařte vejce natvrdo, slijte je a oloupejte. Na posledních 10 minut je vložte k masu. Podávejte s rýží.
  5. PRIMA TIP: Někdy se vejce přidávají až v závěru, jindy do základu marinády. Nakrájejte je nadrobno a promíchejte s masem v karamelu.

PRIMA TIP: Glutamát

Bílý prášek je nedílnou součástí asijské kuchyně a používá se ke zvýraznění chuti. Jedná se o krystalickou formu sodné soli aminokyseliny obsažené v živých organismech. Přirozeně se vyskytuje v řasách, některých druzích hub, ve zralých rajčatech a sójových bobech. Jeho účinky na lidský organismus žádné vědecké studie nepotvrdily ani nevyvrátily. Spíš záleží na jeho dávkování. V Asii se běžně používá a asijským jídlům dodává tu pravou chuť. Klidně ho můžete vynechat, pokrm pak dochuťte solí a pepřem.

Zkaramelizovaný bůček s křepelčími vejci – Thịt kho tàu  Foto: Zkaramelizovaný bůček s křepelčími vejci – Thịt kho tàu; foto: Vietnamská kuchařka s rodinným příběhem

VietnamSKÁ

Vietnamská kuchařka s rodinným příběhem Foto:

Kuchařka s rodinným příběhem

Lan a Tuan přijeli z Vietnamu do Čech před 20 lety s vidinou vydělat rychle peníze a vrátit se s nimi domů za pětiletým synem. Realita však byla naprosto odlišná a drsnější. Na jaře roku 2010 otevřeli ve Slavíkově ulici bistro Tuan & Lan Pho Vietnam a se svým domácím pho bo a dalšími autentickými vietnamskými recepty slavili okamžitý úspěch. Dnes mají restaurace tři a k tomu kavárnu Cafefin.

O své rodinné recepty se rozhodli podělit v kuchařce VietnamSKÁ, která vychází v nakladatelství Zdeňka Pohlreicha Sevruga. „Moc rád čtu kuchařské knihy s popisem životního příběhu kolegů restauratérů,“ prozrazuje Zdeněk Pohlreich. Autentické recepty doplňuje životní cesta Tuana a Lan, kterou oživují dokumentární fotografie ze současného Vietnamu. Lahodná jídla plná vůní a čerstvých surovin vás okouzlí svou jednoduchostí a lehkostí.

Vydává Sevruga, 399 Kč.

Související témata: bůček , Hlavní jídla , Vietnamská kuchyně