Suroviny
- vepřový bůček (bez kůže) 1 kg
- cibule 3 ks
- česnek 1 palice
- třtinový cukr 100 g
- voda 50 ml
- ústřicová omáčka 2 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
Omáčka
- česnek 3 stroužky
- červené chilli papričky 2 ks
- voda (vlažná ) 300 ml
- ocet 20 ml
- rybí omáčka 50 ml
- cukr 50 g
Postup přípravy
- Bůček nakrájejte na 3mm plátky. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno, dejte do mísy a promíchejte s masem. Dejte stranou.
- Polovinu cukru vsypte do pánve a dejte ji na gril. Nechte cukr v pánvi rozpustit, a než začne tmavnout, zalijte ho vodou a vymíchejte metličkou dohladka. Cukrový rozvar slijte do mísy, přidejte ústřicovou omáčku, olej, zbytek cukru, sůl, pepř a promíchejte. Nálev přelijte k masu, promíchejte a nechte odležet v pokojové teplotě alespoň hodinu.
- Připravte omáčku. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Chilli papričky podélně rozřízněte a pokrájejte nadrobno. Obojí vložte do rendlíku, přilijte vodu, ocet, rybí omáčku, cukr a promíchejte. Dejte zahřát na gril, jakmile bude tekutina vlažná, odstavte a přelijte do misky.
- Plátky naloženého masa vyskládejte do grilovací mřížky a grilujte 8 minut z každé strany na středním ohni nad přímým žárovištěm.
- Ogrilované plátky servírujte s omáčkou, do které se maso namáčí.
PRIMA TIP: Pro autentický zážitek můžete grilované kousky bůčku servírovat s rýžovými nudlemi Bún, nakrájeným ledovým salátem a hromadou vietnamských bylinek (koriandr, perila, klasnatka, máta...)
Bún chả: Vietnamský marinovaný bůček na grilu podle Pohlreicha 2 Zdroj: Na grilu