Zdeněk Pohlreich

Bún chả: Vietnamský marinovaný bůček na grilu podle Pohlreicha

Moje hodnocení
10x

Pokud hledáte nápad, jak oživit rodinnou grilovačku, inspirujte se klasickým vietnamským receptem, který známe z bister. Tradičně se ale ve Vietnamu tohle jídlo připravuje na ohni.

4 porce
60 minut
vietnamská

Suroviny

Omáčka

Postup přípravy

  1. Bůček nakrájejte na 3mm plátky. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno, dejte do mísy a promíchejte s masem. Dejte stranou.
  2. Polovinu cukru vsypte do pánve a dejte ji na gril. Nechte cukr v pánvi rozpustit, a než začne tmavnout, zalijte ho vodou a vymíchejte metličkou dohladka. Cukrový rozvar slijte do mísy, přidejte ústřicovou omáčku, olej, zbytek cukru, sůl, pepř a promíchejte. Nálev přelijte k masu, promíchejte a nechte odležet v pokojové teplotě alespoň hodinu.
  3. Připravte omáčku. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Chilli papričky podélně rozřízněte a pokrájejte nadrobno. Obojí vložte do rendlíku, přilijte vodu, ocet, rybí omáčku, cukr a promíchejte. Dejte zahřát na gril, jakmile bude tekutina vlažná, odstavte a přelijte do misky.
  4. Plátky naloženého masa vyskládejte do grilovací mřížky a grilujte 8 minut z každé strany na středním ohni nad přímým žárovištěm.
  5. Ogrilované plátky servírujte s omáčkou, do které se maso namáčí.

PRIMA TIP: Pro autentický zážitek můžete grilované kousky bůčku servírovat s rýžovými nudlemi Bún, nakrájeným ledovým salátem a hromadou vietnamských bylinek (koriandr, perila, klasnatka, máta...)

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty