Maso
- vepřový bůček (bez kostí a kůže) 1 kg
- mořská sůl (vločková) 1 lžíce
- jablečný ocet (nebo limetová šťáva) 1 lžíce
Marináda
- sušený česnek (mletý) 1 lžička
- sůl 1/2 lžíce
- koření pěti vůní 1/2 lžičky
- sójová omáčka 1/2 lžíce
K podávání
- rýžové nudle (vermicelli)
- bylinky (perilla, thajská bazalka, vietnamský koriandr, mangold, listy salátu…)
Olej s jarními cibulkami
- jarní cibulka 2 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- mořská sůl 1 špetka
Nakládaná kedlubna a mrkev
- kedlubna (nebo ředkev daikon) 100 g
- mrkev 100 g
- cukr krupice 1 a 1/2 lžíce
- jablečný ocet 2 lžíce
Rybí omáčka – nước mấm
- červená chilli paprička (ptačí oko, nasekané najemno) 2 ks
- česnek (rozdrcené) 2 stroužky
- cukr krupice 3 lžíce
- bílý vinný ocet 3 lžíce
- rybí omáčka 4 lžíce
- voda (horká) 80 ml
Postup přípravy
- Kůži na bůčku nařezejte na 1cm čtverečky. Bůček položte do hlubšího pekáče nebo hrnce kůží navrch a přelijte vroucí vodou tak, aby byl ponořený. Nechte ho 5 minut odpočívat, pak vodu slijte a postup jednou nebo dvakrát zopakujte. Odstraníte tím přebytečný tuk a nečistoty a kůže bude po upečení křupavá. Kůži jemně osušte papírovými utěrkami a bůček položte na kůži.
- V míse smíchejte přísady na marinádu a potřete jím bůček z boku a horní strany (bez kůže). Pak ho obraťte a kůži znovu osušte. Posypte ji solí a vetřete do ní jablečný ocet nebo limetovou šťávu. Maso uložte na 2 hodiny do lednice a každou půlhodinu kůži osušte papírovými utěrkami.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáč vyložte pečicím papírem a položte na něj kovový rošt. Na rošt dejte bůček, pečte ho 1 hodinu kůží navrch. Mezitím namočte nudle do vlažné vody na 30 minut.
- Bůček obraťte a pečte 10 minut, nebo dokud není maso měkké. Nechte ho zcela vychladnout.
- Maso nakrájejte na tenké plátky. Dobře to jde sekáčkem, když začnete krájet na straně masa směrem ke kůži. Bůček upravte na servírovací talíř křupavou stranou navrch.
- Olej s jarními cibulkami: Jarní cibulky nakrájejte na plátky. Promíchejte je v rendlíku s olejem a solí a zahřívejte při nízké teplotě zhruba 5 minut, občas promíchejte. Odstavte.
- Nakládaná kedlubna a mrkev: Zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké plátky nebo na nudličky julienne. Promíchejte je a nechte 15 minut rozležet. V jiné misce smíchejte cukr s jablečným octem a přelijte přes zeleninu. Nechte alespoň 30 minut rozležet.
- Rybí omáčka – Nước mấm: Chilli papričku nasekejte najemno, česnek oloupejte a prolisujte do misky k papričce. Přidejte zbylé suroviny a dobře promíchejte.
- Nudle slijte a ponořte je na 30 až 60 vteřin do vroucí vody. Vyjměte je nebo slijte a zakápněte olejem s jarními cibulkami. Do misky připravte výběr listů a bylinek na salát a podávejte maso s rybí omáčkou a nakládanou zeleninou.
Tht heo quay vietnamský křupavý pečený bůček s olejem s jarními cibulkami Zdroj: Chuť Vietnamu
Vyzkoušejte také oblíbené Bún bò Nam Bô podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE