Chuť Vietnamu

Thịt heo quay – vietnamský křupavý pečený bůček s olejem s jarními cibulkami

Moje hodnocení
1x

Hit každé party nebo slavnostní večeře. Základem úspěchu je kus dobrého vepřového bůčku. Při pozvolném pečení dost zmenší svůj objem, doporučujeme tedy vzít výrazně větší kus, než si myslíte, že bude stačit. Na jazyku se rozplývající bůček s křupavou kůrkou milují všichni hosté a nikdy ho není dost. Přílišnou tučnost zmírní byliny a nudle. A pokud by bůček náhodou zbyl, můžete ho zamrazit a podávat s polévkou pho. To se ale nejspíš nestane.

4 porce
120 minut
větnamská

Maso

Marináda

K podávání

  • rýžové nudle (vermicelli)
  • bylinky (perilla, thajská bazalka, vietnamský koriandr, mangold, listy salátu…)

Olej s jarními cibulkami

Nakládaná kedlubna a mrkev

Rybí omáčka – nước mấm

Postup přípravy

  1. Kůži na bůčku nařezejte na 1cm čtverečky. Bůček položte do hlubšího pekáče nebo hrnce kůží navrch a přelijte vroucí vodou tak, aby byl ponořený. Nechte ho 5 minut odpočívat, pak vodu slijte a postup jednou nebo dvakrát zopakujte. Odstraníte tím přebytečný tuk a nečistoty a kůže bude po upečení křupavá. Kůži jemně osušte papírovými utěrkami a bůček položte na kůži.
  2. V míse smíchejte přísady na marinádu a potřete jím bůček z boku a horní strany (bez kůže). Pak ho obraťte a kůži znovu osušte. Posypte ji solí a vetřete do ní jablečný ocet nebo limetovou šťávu. Maso uložte na 2 hodiny do lednice a každou půlhodinu kůži osušte papírovými utěrkami.
  3. Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáč vyložte pečicím papírem a položte na něj kovový rošt. Na rošt dejte bůček, pečte ho 1 hodinu kůží navrch. Mezitím namočte nudle do vlažné vody na 30 minut.
  4. Bůček obraťte a pečte 10 minut, nebo dokud není maso měkké. Nechte ho zcela vychladnout.
  5. Maso nakrájejte na tenké plátky. Dobře to jde sekáčkem, když začnete krájet na straně masa směrem ke kůži. Bůček upravte na servírovací talíř křupavou stranou navrch.
  6. Olej s jarními cibulkami: Jarní cibulky nakrájejte na plátky. Promíchejte je v rendlíku s olejem a solí a zahřívejte při nízké teplotě zhruba 5 minut, občas promíchejte. Odstavte.
  7. Nakládaná kedlubna a mrkev: Zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké plátky nebo na nudličky julienne. Promíchejte je a nechte 15 minut rozležet. V jiné misce smíchejte cukr s jablečným octem a přelijte přes zeleninu. Nechte alespoň 30 minut rozležet.
  8. Rybí omáčka – Nước mấm: Chilli papričku nasekejte najemno, česnek oloupejte a prolisujte do misky k papričce. Přidejte zbylé suroviny a dobře promíchejte.
  9. Nudle slijte a ponořte je na 30 až 60 vteřin do vroucí vody. Vyjměte je nebo slijte a zakápněte olejem s jarními cibulkami. Do misky připravte výběr listů a bylinek na salát a podávejte maso s rybí omáčkou a nakládanou zeleninou.

Vyzkoušejte také oblíbené Bún bò Nam Bô podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chuť Vietnamu

Luu Uyen Chuť Vietnamu

Ze všech asijských kuchyní potřebujete na tu vietnamskou nejméně exotických surovin. Stačí jen pár specialit, které koupíte v každé večerce, a z běžných potravin vykouzlíte úžasně voňavé, hřejivé, syté a lahodné pokrmy. Podrobně popsaný postup vás povede krok za krokem. Autorka Luu Uyen spojuje své vietnamské kořeny a chuť dětství se zkušenostmi psaní o jídle. U každého receptu doporučuje různé variace tak, abyste mohli pokrm obměnit nebo uvařit z toho, co zrovna seženete. Vietnamské recepty jsou tak chutné díky vyvážení sladké, kyselé, slané, hořké, ostré a umami chuti a díky této knize se to perfektně naučíte.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty