Suroviny
- vepřový bok 800 g
- česnek 4 stroužky
- zázvor (nasekaný ) 1 lžička
- chilli papričky (sušené,dle chuti)
- sójová omáčka 4 lžíce
- sezamová semínka (na posypání)
- rýže basmati (na podávání)
- růžový pepř 1 lžička
- sůl
- pepř
Zelenina
- mrkev 2 ks
- červené zelí 1/4 hlávky
- cukr (třtinový, krupicový, dle chuti)
- vinný ocet (dle chuti)
- sůl
Marináda
- bílý vinný ocet 100 ml
- sójová omáčka 50 ml
- sladká chilli omáčka 200 ml
- med 1 lžíce
- kečup 2 lžíce
- tabasco 1 lžička
- máslo 100 g
Postup přípravy
- Bok si nakrájejte na asi 1 cm silné plátky. Potřete maso utřeným česnekem a zázvorem, posypte chilli a růžovým pepřem, osolte a opepřete.
- Přendejte do vakuovacího sáčku, zalijte sójovou omáčkou a zavakuujte. Maso nechte alespoň 3 hodiny v lednici, nejlépe přes noc.
- Mrkev a zelí nakrouhejte na jemné plátky, osolte (ale jen trošku, vždy se dá dosolit), přidejte cukr a ocet dle chuti.
- Promíchejte v misce, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v ledničce. Zelenina zkřehne a chutě se rozloží.
- Připravte si marinádu. Do hrnce nalijte vinný ocet a zredukujte na polovinu. Vmíchejte sójovou omáčku, přiveďte k varu, přidejte sweet chilli omáčku, med, kečup a tabasco.
- Vařte asi 10 minut, na závěr přidejte máslo (marinádu to krásně zjemní) a ještě krátce povařte.
- Troubu předehřejte na gril na 210 °C. Plátky boku přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete troškou marinády a grilujte dozlatova, asi 25 minut (dle tloušťky masa).
- V průběhu grilování ještě bok potřete marinádou. Uvařte si rýži basmati dle návodu. Ogrilované maso podávejte s rýží a zeleninou, zalijte zbývající marinádou a ozdobte sezamovými semínky.