Suroviny
- vepřový bok 1 kg
- sůl (na marinování masa) 1/4 hrnku
- cukr (na marinování masa) 1/4 hrnku
- koření pěti vůní 4 lžíce
- meloun (menší, bez jadérek, nakrájený na kostky) 1/4 ks
- máta (čerstvé lístky) 1 hrst
- thajská bazalka (listy) 1 hrst
- koriandr (čerstvé lístky) 1 hrst
- česnek (několik stroužků osmažených na oleji)
Zálivka
- omáčka hoisin 8 lžic
- limetková šťáva (ze 2 limetek)
- rýžový ocet 1 lžíce
- zázvor (strouhaný) 1 lžíce
- česnek (nadrobno nasekaný) 1 lžička
- chilli (opražený chilli prášek) 1 špetka
- olej (olej z hroznových semínek) 1,5 lžíce
Přímo v centru Prahy najdete úžasnou asijskou restauraci Sansho – uvolněnou a téměř strohou, v přístupu k jídlu a surovinám však zcela luxusní. Majitel a šéfkuchař Paul Day tuhle kuchyni prostě umí. Prvotřídní suroviny, kuchařský um a znalost asijských technik dávají tomuto místu kouzlo, kterému propadnete hned při první návštěvě.
A právě jeho bůček s melounovým salátem je specialita, na kterou se do Sansho sjíždějí milovníci dobrého jídla až z dalekých krajů.
Postup přípravy
- Cukr se solí smíchejte v poměru 1 : 1 a do této směsi naložte maso. Uložte ho přes noc v chladu. Druhý den maso důkladně opláchněte, vložte do čerstvé vody a přiveďte kvaru. Jakmile voda začne vřít, slijte ji a maso znovu opláchněte pod studenou vodou. Opět ho zalijte čistou vodou, přidejte koření pěti vůní (také mužete přidat výhonky jarních cibulek nebo slupky ze zázvoru). Zvolna vařte 3,5–4,5 hodiny.
- Maso opatrně vyjměte a rychle zchlaďte v lednici. Studené nakrájejte na velké kostky.
- ZÁLIVKA: V misce smíchejte všechny suroviny na zálivku.
- Kousky masa zprudka opečte na nepřilnavé pánvi do křupava (nepotřebujete k tomu žádný olej). Meloun promíchejte s bylinkami, česnekem a zálivkou, nakonec přidejte opečené teplé maso a rychle prohoďte. Podávejte na velkém talíři.