Suroviny
- vepřový bůček 400 g
- česnek 3 stroužky
- zázvor 2 cm
- šalotka 1 ks
- citronová tráva 1 ks
- koriandr (koriandrové stonky) 1 hrst
- sójová omáčka 2 lžíce
- rybí omáčka 1/2 lžíce
- med 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- rýžový ocet 1 lžíce
- voda 3 lžíce
- chilli (drcené ) 1/3 lžíce
- rajský protlak (protlak) 2 lžíce
K servírování
- rýže (uvařená)
- ledový salát
- kešu
- koriandr
- jarní cibulka 2 ks
Postup přípravy
- Vepřový bůček dejte na hodinku nebo dvě do mrazáku. Jakmile ztuhne, bude se vám s ním pracovat lépe.
- Pokud ovšem máte hodně ostrý nůž, můžete to zkusit i bez tohoto kroku. Bůžek je potřeba nakrájet na velmi tenké plátky.
- Česnek se zázvorem zbavte slupky a nastrouhejte do mísy.
- Šalotku, citrónovou trávu a stonky korinadru nakrájejte na drobno a vložte do mísy.
- Všechny ostatní ingredience kromě jarní cibulky odměřte a přidejte do mísy.
- Dobře promíchejte a vepřové maso do omáčky dejte marinovat. Nechte minimálně hodinu odležet v lednici.
- Na pánvi rozehřejte lžíci oleje. Vepřový bůček na vysokém plameni opečte. Za stálého míchání i s se vší omáčkou vařte cca 8 minut.
- Jarní cibulku nakrájejte kompletně celou a po uvaření bůčku přidejte k masu a stáhněte z plamene. Dobře promíchejte.
- Bůček podávejte ideálně s rýží na plátku ledového salátu a zasypte nasekanými kešu ořechy a koriandrem.
TIP OD KITCHEN STORY: Vepřový bůček rozdělte na dvě půlky a opékejte na pánvi samostatně dohněda. Stačí tomu cca 3 minuty a bůček je dostatečně opečený. Dostanete do jídla více chuti. Po opečení obou várek je vraťte na pánev i s omáčkou a vařte doměkka.