Suroviny
- vepřový bůček 800–900 g
Marináda
- omáčka hoisin 1/3 hrnku
- sójová omáčka 1/3 hrnku
- sherry (nebo Shaoxing rýžové víno) 2 lžíce
- med 2 lžíce
- hnědý cukr 2 lžíce
- česnek (prolisovaný) 1 lžíce
- koření pěti vůní 1/2 lžičky
Omáčka navíc k podávání (volitelné)
- omáčka hoisin 1/4 hrnku
- sójová omáčka 1/4 hrnku
- sherry (nebo Shaoxing rýžové víno) 1 lžíce
- med 1 lžíce
- hnědý cukr 2 lžíce
- česnek 1 lžička
- koření pěti vůní 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na marinádu. Polovinu si schovejte na potírání při pečení a do zbylé poloviny v míse vložte bůček. Několikrát ho otočte, aby byla marináda ze všech stran. Nechejte marinovat v lednici 1–3 hodiny, pokud ale máte dostatek času, nechejte maso v lednici přes noc.
- Předehřejte troubu na grilovací program na cca 175 °C. Vepřové vyndejte z marinády.
- Pekáč vyložte alobalem a vložte do něj vepřové. Grilujte z jedné strany 30 minut, za tu dobu maso dvakrát až třikrát potřete marinádou, kterou jste si na začátku dali stranou.
- Poté maso otočte a nechejte v troubě dalších minimálně 30 minut, opět potírejte marinádou. Jakmile je maso dostatečně vypečené, vyndejte z trouby a nechejte lehce zchladnout.
- Omáčka k podávání: Pokud byste si chtěli připravit ještě zvlášť omáčku k podávání, připravte si stejné ingredience jako na marinádu. Tentokrát je ale tepelně upravte: v malém rendlíku smíchejte vše potřebné a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechejte probublávat asi 5–8 minut: omáčka by měla zhoustnout, ale pozor, velice snadno se může připálit. Sundejte z plotny a nechejte lehce zchladnout.
- Hotový vepřový bůček nakrájejte na tlustší plátky a podávejte například s dušenou rýží nebo zeleninou. Vše zalijte připravenou omáčkou a posypejte nakrájenou jarní cibulkou.