Těsto
- droždí 20 g
- cukr krupice 60 g
- plnotučné mléko 300 ml
- polohrubá mouka 550 g
- sůl 1 lžička
- máslo 150 g
Ořechová náplň
- mléko 200 ml
- cukr krupice 60 g
- citronová kůra z 1/2 citronu
- vlašské ořechy 200 g
- mandle 100 g
Maková náplň
- mléko 200 ml
- cukr krupice 60 g
- mletá skořice 1 lžička
- mletý mák 200 g
Tvarohová náplň
- měkký tvaroh 250 g
- moučkový cukr 100 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- žloutek 2 ks
Dohotovení
- bílek 2 ks
- švestková povidla 150 g
- vejce (na potření) 1 ks
- sušené rozinky 50 g
Postup přípravy
Droždí rozmíchejte se lžící cukru, polovinou mléka a dvěma lžícemi mouky a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte zbylý cukr, sůl, kvásek a zbylé mléko, krátce propracujte. Poté přilijte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto, které nechte kynout na teplém místě.
Mezitím připravte ořechovou náplň: do kastrůlku nalijte mléko, přidejte cukr, nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhané ořechy, krátce povařte a nechte vychladnout.
Stejným způsobem připravte makovou náplň – do mléka přidejte cukr, skořici, mák a povařte do zhoustnutí. Tvaroh smíchejte s cukrem, citronovou šťávou a žloutky. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu.
Vykynuté těsto rozdělte na pět dílů a vyválejte pláty. Pekáček vyložte pečicím papírem, vložte první plát těsta a potřete jej povidly. Zakryjte druhým plátem, rozetřete makovou náplň smíchanou s polovinou sněhu a překryjte dalším plátem.
Pokračujte ořechovou náplní promíchanou se zbylým sněhem, přikryjte čtvrtým plátem a rozetřete tvarohovou náplň. Nakonec položte poslední plát těsta, z odřezků vykrájejte proužky a vytvořte ozdobnou mřížku. Potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte rozinkami a pečte při 180 °C asi 20 minut, poté dopékejte při 160 °C přibližně 40 minut dozlatova.
PRIMA TIPY:
Štědrák má symbolizovat hojnost a propojení všech dobrot, které si lidé na Vánoce dopřávají – mák přináší štěstí, ořechy zdraví, povidla hojnost a tvaroh čistotu.
Můžete ho připravit i ve formě menších koláčků nebo do kulaté formy.
Chuť ozvláštníte přidáním rumových rozinek, citronové kůry nebo trochy vanilky do tvarohu.
Vyzkoušejte také kynutou máslovou vánočku podle návodného vidoereceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutá máslová vánočka s mandlemi
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.