Suroviny
- sušené rozinky 1 menší hrst
- rum
- mléko 150 ml
- droždí 20 g
- cukr 80 g
- polohrubá mouka 380–400 g
- máslo (změklé) 70 g
- žloutek 1 ks
- mandle (celé, nasekané nahrubo) 1 hrst
- sůl 1 špetka
- vejce (na potření)
- mandlové plátky (na posypání)
Postup přípravy:
- Rozinky namočte do rumu. Část mléka ohřejte na tělesnou teplotu, přidejte trochu cukru a droždí a nechte 15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy nasypte mouku, zbytek cukru, přidejte slité rozinky, mléko, máslo, žloutek, nasekané mandle a sůl. Nakonec přidejte i kvásek a v robotu nechte těsto hníst, aby bylo hezky pružné a hladké, to trvá klidně 10 minut.
- Těsto nechte kynout pod utěrkou na teplém místě, aby téměř zdvojnásobilo svůj objem, to trvá okolo hodiny a půl. Těsto vyklopte z mísy na pomoučenou plochu, rozdělte na dva bochánky a každý pak na šest částí.
- Každou část rozválejte na obdélník a nakrojte ho na tři proužky, ze kterých upleťte cop. Cop potom zarolujte dokulata a vzniklý motanec vložte do muffinové formy vymazané máslem.
- Pod utěrkou nechte motance kynout ještě asi hodinu, aby zdvojnásobily svůj objem. Nakynuté motance potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova asi 20 minut.
Další osvědčené recepty s vánočkou