S vášní pro jídlo

Vánočkové mini motance

Moje hodnocení
2x

Nemáte rodinný recept na vánočku, který byste každý rok oprášili? Nebo máte, ale rádi byste přece jen zkusili něco nového? Klasickou vánočku z několika pramenů tentokrát můžete přetvořit na mini motance. Vypadají jako malé sladké houstičky, které už stačí jen namazat máslem a marmeládou.

12 porcí
240 minut

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Rozinky namočte do rumu. Část mléka ohřejte na tělesnou teplotu, přidejte trochu cukru a droždí a nechte 15 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy nasypte mouku, zbytek cukru, přidejte slité rozinky, mléko, máslo, žloutek, nasekané mandle a sůl. Nakonec přidejte i kvásek a v robotu nechte těsto hníst, aby bylo hezky pružné a hladké, to trvá klidně 10 minut.
  3. Těsto nechte kynout pod utěrkou na teplém místě, aby téměř zdvojnásobilo svůj objem, to trvá okolo hodiny a půl. Těsto vyklopte z mísy na pomoučenou plochu, rozdělte na dva bochánky a každý pak na šest částí.
  4. Každou část rozválejte na obdélník a nakrojte ho na tři proužky, ze kterých upleťte cop. Cop potom zarolujte dokulata a vzniklý motanec vložte do muffinové formy vymazané máslem.
  5. Pod utěrkou nechte motance kynout ještě asi hodinu, aby zdvojnásobily svůj objem. Nakynuté motance potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova asi 20 minut.

Další osvědčené recepty s vánočkou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S vášní pro jídlo

Kaya Kounová Roubíčková S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo je inspirativní foodblog, který píše Kaya Kounová Roubíčková.

Dobré jídlo je její velkou vášní, takže není náhoda, že čas ji přivedl k psaní právě o něm. Velmi ráda připravuje jídla nenáročná, zato s maximálně vyladěnými chutěmi.

Na stránkách blogu svasniprojidlo.cz se s vámi dělí o to nejlepší, co v kuchyni vytvořila. Najdete zde rozmanitou kuchyni z celého světapřipravenou se špetkou hravosti a hlavně s vášní!


Přečtěte si také

Recepty