Vánočkové mini motance
Zdroj: S vášní pro jídlo
Vánočkové mini motance
Zdroj:
S vášní pro jídlo
Nemáte rodinný recept na vánočku, který byste každý rok oprášili? Nebo máte, ale rádi byste přece jen zkusili něco nového? Klasickou vánočku z několika pramenů tentokrát můžete přetvořit na mini motance. Vypadají jako malé sladké houstičky, které už stačí jen namazat máslem a marmeládou.
Postup přípravy:
-
Rozinky namočte do rumu. Část mléka ohřejte na tělesnou teplotu, přidejte trochu cukru a droždí a nechte 15 minut vzejít kvásek.
-
Do mísy nasypte mouku, zbytek cukru, přidejte slité rozinky, mléko, máslo, žloutek, nasekané mandle a sůl. Nakonec přidejte i kvásek a v robotu nechte těsto hníst, aby bylo hezky pružné a hladké, to trvá klidně 10 minut.
-
Těsto nechte kynout pod utěrkou na teplém místě, aby téměř zdvojnásobilo svůj objem, to trvá okolo hodiny a půl. Těsto vyklopte z mísy na pomoučenou plochu, rozdělte na dva bochánky a každý pak na šest částí.
-
Každou část rozválejte na obdélník a nakrojte ho na tři proužky, ze kterých upleťte cop. Cop potom zarolujte dokulata a vzniklý motanec vložte do muffinové formy vymazané máslem.
-
Pod utěrkou nechte motance kynout ještě asi hodinu, aby zdvojnásobily svůj objem. Nakynuté motance potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova asi 20 minut.
Vánočkové mini motance
Zdroj: S vášní pro jídlo
Vánočkové mini motance
Zdroj:
S vášní pro jídlo
Další osvědčené recepty s vánočkou