Vánoční dortíčky Sarah Bernhardtové

Moje hodnocení
4x

Francouzská kuchyně zasáhla i Skandinávii a hodně ovlivnila tamní cukrařinu. Drobný moučníček, geniální spojení mandlových pusinek a čokoládového krému, vytvořený na počest herečky proslavené po celém světě počátku minulého století, nesmí chybět na žádném vánočním severském stole – a vsadíme se, že brzy doplní také řady tuzemského vánočního cukroví. Doklad toho, jak skvělé recepty – stejně jako skvělé herectví – neznají hranice a spojují národy!

45 porcí
150 minut
skandinávská

Pusinky

Krém a poleva

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. dva plechy vyložte papírem na pečení.
  2. Na pusinky šlehejte přu vysoké rychlosti bílky až zpění. Postupně přisypávejte cukr, po 1 až 2 lžících, a šlehejte dál, až vznikne sníh s tuhými špičkami, asi 10 minut. Pak do něj zlehka zatřete mandlovou mouku.
  3. Za pomoci dvou lžic nebo cukrářským sáčkem vytvářejte přímo na plechy bochánky, asi 4 až 5 cm v průměru a 1 až 1½ cm vysoké. Plechy dejte do trouby a pusinky pečte až budou křupavé, 10 až 12 minut. Nechte je částečně vychladnout na plechách v troubě, pak je přesuňte na drátěnou mřížku a nechte je úplně vychladnout. Pak je na talíři zabalte do fólie a dejte i s talířem do mrazáku.
  4. Na krém utřete v míse cukr s máslem dohladka. V jiné misce ušlehejte žloutky, až zesvětlají a zhoustnou, pak je spojte s máslem a cukrem. Vlijte vychladlou kávu, přidejte kakao a míchejte, až vznikne hladký a hustý krém. Dejte ho přikrytý vychladit na 20 až 30 minut.
  5. Vyndejte pusinky z mrazáku a ze spodní rovné strany je pomocí nože nebo malé stěrky potřete krémem, asi 1 ½ lžičky na pusinku. Krémem nahoru je vraťte asi na 15 minut do mrazáku.
  6. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni za občasného promíchání, asi 3 minuty. Nechte ji stranou tak, aby zůstala na dotek ještě teplá, ale ne moc. Zmrzlé pusinky s krémem pak namáčejte do čokolády, aby byly hezky pokryté. Klaďte je na pečicí papír, až čokoláda ztuhne. 7 Dortíčky ukládejte do plastové nádoby nebo plechovky a mezi jednotlivé vrstvy dávejte kus papíru na pečení. Nádobu pevně uzavřete a uchovávejte v mrazáku. Na Vánoce ji nezapomeňte vyndat o pár hodin dřív a dortíky nechat povolit v ledničce.

Další výběr slavnostních receptů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty