Pusinky
- bílek (z velkých vajec) 4 ks
- moučkový cukr (prosátý) 280 g
- mandlová mouka 200 g
Krém a poleva
- moučkový cukr (prosátý) 250 g
- máslo (pokojové teploty) 300 g
- žloutek (z velkých vajec) 3 ks
- instantní káva (rozpuštěná v 1½ lžíci horké vody) 3 lžíce
- kakao (holandského typu) 1 lžíce
- tmavá čokoláda (nasekaná na kousky) 300 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. dva plechy vyložte papírem na pečení.
- Na pusinky šlehejte přu vysoké rychlosti bílky až zpění. Postupně přisypávejte cukr, po 1 až 2 lžících, a šlehejte dál, až vznikne sníh s tuhými špičkami, asi 10 minut. Pak do něj zlehka zatřete mandlovou mouku.
- Za pomoci dvou lžic nebo cukrářským sáčkem vytvářejte přímo na plechy bochánky, asi 4 až 5 cm v průměru a 1 až 1½ cm vysoké. Plechy dejte do trouby a pusinky pečte až budou křupavé, 10 až 12 minut. Nechte je částečně vychladnout na plechách v troubě, pak je přesuňte na drátěnou mřížku a nechte je úplně vychladnout. Pak je na talíři zabalte do fólie a dejte i s talířem do mrazáku.
- Na krém utřete v míse cukr s máslem dohladka. V jiné misce ušlehejte žloutky, až zesvětlají a zhoustnou, pak je spojte s máslem a cukrem. Vlijte vychladlou kávu, přidejte kakao a míchejte, až vznikne hladký a hustý krém. Dejte ho přikrytý vychladit na 20 až 30 minut.
- Vyndejte pusinky z mrazáku a ze spodní rovné strany je pomocí nože nebo malé stěrky potřete krémem, asi 1 ½ lžičky na pusinku. Krémem nahoru je vraťte asi na 15 minut do mrazáku.
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni za občasného promíchání, asi 3 minuty. Nechte ji stranou tak, aby zůstala na dotek ještě teplá, ale ne moc. Zmrzlé pusinky s krémem pak namáčejte do čokolády, aby byly hezky pokryté. Klaďte je na pečicí papír, až čokoláda ztuhne. 7 Dortíčky ukládejte do plastové nádoby nebo plechovky a mezi jednotlivé vrstvy dávejte kus papíru na pečení. Nádobu pevně uzavřete a uchovávejte v mrazáku. Na Vánoce ji nezapomeňte vyndat o pár hodin dřív a dortíky nechat povolit v ledničce.
Vánoční dortíčky Sarah Bernhardtové Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Další výběr slavnostních receptů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: