Vánoční trifle podle maminky Jamieho Olivera

Moje hodnocení
6x

Trifle je opulentní skládaný dezert bez kterého by Britové neměli Vánoce. Podává se ve velké skleněné míse, aby byly vidět všechny vrstvy, mezi kterými nikdy nechybí vrstva z piškotového těsta, krém a ovoce. Milovníkem britských jídelních tradic je i Jamie Oliver – a na Vánoce se u nich neobejdou bez trifle (od Jamieho maminky).

6 porcí
60 minut
anglická

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do velké skleněné mísy rozložte plátky rolády. Na ně rozložte plátky jahod a vše zakapejte likérem.
  2. Lžičkou nandejte na jahody kousky jahodové zavařeniny. V jiné míse v troše mléka rozmíchejte cukr a pudinkový prášek. Uveďte téměř k bodu varu 600 ml mléka a vlijte ho k rozmíchané směsi. Vraťte do kastrolu a za stálého promíchávání vařte, až pudink zhoustne. Vlijte ho do mísy na jahody, nechte vychladnout a pak dejte do ledničky, až pudink úplně vychladne.
  3. Rozložte na něj okapané dílky mandarinek a bobky pomerančové zavařeniny. Stejným způsobem jako jahodový pudink uvařte i vanilkový, přelijte jím mandarinky, nechte vychladnout a vychladit. Na závěr ozdobte trifle čepicí ze šlehačky, hoblinkami čokolády a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Podávejte vychlazené.
PRIMA TIP: Svou sestavou i způsobem přípravy připomíná trifle náš oblíbený piškoťák. Jelikož tady jde hlavně o princip, stejně jako on musí i trifle dodržet základní povinnou sestavu, ale její prvky si můžete vybírat podle dostupnosti i chuti. Jahody můžete nahradit malinami nebo směsí drobného bobulového ovoce, místo mandarinek použít třeba kompotované hrušky, šlehačku může nahradit mascarpone, pudink třeba čokoládovým krémem…

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty