Suroviny
- piškotová roláda (se zavařeninou, domácí nebo kvalitní kupovaná) 8 plátků
- jahody 250 g
- pomerančový likér (nejlépe Cointreau) 1 sklenka
- jahodový džem 140 g
- mléko 1 litr
- pudink (jahodový) 1 sáček
- mandarinkový kompot 450 g
- pomerančová marmeláda 140 g
- vanilkový pudink (s pravou vanilkou) 1 sáček
- smetana ke šlehání 300 ml
- tmavá čokoláda (na ozdobu)
- pomerančová kůra (z chemicky neošetřeného ovoce)
Postup přípravy
- Do velké skleněné mísy rozložte plátky rolády. Na ně rozložte plátky jahod a vše zakapejte likérem.
- Lžičkou nandejte na jahody kousky jahodové zavařeniny. V jiné míse v troše mléka rozmíchejte cukr a pudinkový prášek. Uveďte téměř k bodu varu 600 ml mléka a vlijte ho k rozmíchané směsi. Vraťte do kastrolu a za stálého promíchávání vařte, až pudink zhoustne. Vlijte ho do mísy na jahody, nechte vychladnout a pak dejte do ledničky, až pudink úplně vychladne.
- Rozložte na něj okapané dílky mandarinek a bobky pomerančové zavařeniny. Stejným způsobem jako jahodový pudink uvařte i vanilkový, přelijte jím mandarinky, nechte vychladnout a vychladit. Na závěr ozdobte trifle čepicí ze šlehačky, hoblinkami čokolády a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Podávejte vychlazené.
PRIMA TIP: Svou sestavou i způsobem přípravy připomíná trifle náš oblíbený piškoťák. Jelikož tady jde hlavně o princip, stejně jako on musí i trifle dodržet základní povinnou sestavu, ale její prvky si můžete vybírat podle dostupnosti i chuti. Jahody můžete nahradit malinami nebo směsí drobného bobulového ovoce, místo mandarinek použít třeba kompotované hrušky, šlehačku může nahradit mascarpone, pudink třeba čokoládovým krémem…