Těsto
- bezlepková mouka (Schär Mix C - Mix Pâtisserie) 240 g
- máslo 100 g
- moučkový cukr 100 g
- plnotučný tvaroh 130 g
- vejce 1 ks
- citronová kůra (jemně nastrouhaná) 1 lžíce
- kypřicí prášek do pečiva (bezlepkový) 1 sáček
- sušené rozinky 1 hrst
- rum 3 lžíce
- mandlová mouka 20 g
Na potření
- máslo 2 lžíce
- moučkový cukr 2 lžíce
Postup přípravy
- Začněte rozinkami. Na sítku je propláchněte vroucí vodou a pak namočte do rumu, ideálně alespoň na hodinu.
- Z bezlepkové mouky Schär Mix C, měkkého másla, cukru, tvarohu, vejce, kůry, kypřicího prášku a mandlové mouky umíchejte těsto a zapracujte do něj změklé rozinky i s rumem. Nechte jen chvíli odpočinout. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Z těsta vyválejte silnější placku a tu přehněte přes sebe po délce jako kapsu. Položte na plech vyložený papírem na pečení, vložte do trouby a pečte asi 25 minut.
- Ještě horkou štolu potřete rozpuštěným máslem a poprašte cukrem. Štolu pak nechte vychladnout a zabalte ji do folie nebo alobalu. Nechte ji rozležet, stačí do druhého dne, ale delším rozležením ještě více zvláční a chutě se prolnou.
PRIMA TIP: Kromě rozinek můžete do těsta zapracovat i libovolné kandované nebo sušené ovoce (to předem namočte do ovocného čaje nebo rumu) a/nebo nasekané ořechy či mandle.
Vyzkoušejte také recept na klasickou máslovou vánočku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutá máslová vánočka s mandlemi