redakce Prima FRESH

Pečeme bez lepku: Svěží vánoční štola z tvarohového těsta

Moje hodnocení
1x

Mandlová štola s certifikovaným původem sahajícím až do středověkých Drážďan se během následujících staletí pevně usídlila v celé vánoční Evropě a dokonce i v zámoří. Tahle lehčí a šťavnatější variace si s historickou předchůdkyní v ničem nezadá.

1 porce
90 minut

Těsto

Na potření

Postup přípravy

  1. Začněte rozinkami. Na sítku je propláchněte vroucí vodou a pak namočte do rumu, ideálně alespoň na hodinu.
  2. Z bezlepkové mouky Schär Mix C, měkkého másla, cukru, tvarohu, vejce, kůry, kypřicího prášku a mandlové mouky umíchejte těsto a zapracujte do něj změklé rozinky i s rumem. Nechte jen chvíli odpočinout. Troubu předehřejte na 200 °C.
  3. Z těsta vyválejte silnější placku a tu přehněte přes sebe po délce jako kapsu. Položte na plech vyložený papírem na pečení, vložte do trouby a pečte asi 25 minut.
  4. Ještě horkou štolu potřete rozpuštěným máslem a poprašte cukrem. Štolu pak nechte vychladnout a zabalte ji do folie nebo alobalu. Nechte ji rozležet, stačí do druhého dne, ale delším rozležením ještě více zvláční a chutě se prolnou.
PRIMA TIP: Kromě rozinek můžete do těsta zapracovat i libovolné kandované nebo sušené ovoce (to předem namočte do ovocného čaje nebo rumu) a/nebo nasekané ořechy či mandle.

Vyzkoušejte také recept na klasickou máslovou vánočku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty