Vánoční skořicový pletenec z červené pšenice
Zdroj: archiv Probio
Vánoční skořicový pletenec z červené pšenice
Zdroj:
archiv Probio
Chcete si připravit nevšední sváteční moučník, ale stále ve zdravém duchu? Zkuste upéct pro rodinu originální skořicový pletenec z červené pšenice. Možná jste o něm ještě neslyšeli, ale vážně stojí za zkoušku.
Postup přípravy
-
Z vlažného mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek.
-
Po vzejití kvásku přidejte ostatní suroviny určené na těsto.
-
Zpracujte těsto a nechte ho kynout na teplém místě cca 60 minut.
-
Na náplň si v misce smíchejte rozpuštěné máslo, cukr a skořici.
-
Vykynuté těsto opět propracujte a vyválejte v co nejtenčí plát ve tvaru čtverce. Ten potřete po celé ploše náplní a zarolujte.
-
Srolované těsto zvrchu podélně rozřízněte tak, že z jedné strany začnete 5 cm od konce a doříznete až na druhý konec.
-
Takto vám vzniknout dva prameny, které jsou na jednom konci k sobě spojené.
-
Prameny spleťte (přeložte přes sebe) tak, aby byl řez na vnější straně.
-
Vzniklý cop stočte do kruhu a přitlačením spojte oba konce k sobě.
-
Hotový věnec přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
-
Pečte na 180 °C do zezlátnutí, cca 25 minut.
Vánoční skořicový pletenec z červené pšenice 1
Zdroj: archiv Probio
Vánoční skořicový pletenec z červené pšenice 1
Zdroj:
archiv Probio