Suroviny
- mléko 120 ml
- droždí (čerstvé ) 15 g
- třtinový cukr (přírodní,např. Probio) 1 lžíce
- mouka (z červené pšenice, celozrnná jemně mletá (např. Probio)) 150 g
- hladká mouka (pšeničná,např. Probio) 150 g
- máslo 30 g
- žloutek 1 ks
- mořská sůl (jemné ) špetka
Náplň
- třtinový cukr (přírodní,např. Probio) 5 lžic
- mletá skořice 3 lžičky
- máslo 50 g
Postup přípravy
- Z vlažného mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek.
- Po vzejití kvásku přidejte ostatní suroviny určené na těsto.
- Zpracujte těsto a nechte ho kynout na teplém místě cca 60 minut.
- Na náplň si v misce smíchejte rozpuštěné máslo, cukr a skořici.
- Vykynuté těsto opět propracujte a vyválejte v co nejtenčí plát ve tvaru čtverce. Ten potřete po celé ploše náplní a zarolujte.
- Srolované těsto zvrchu podélně rozřízněte tak, že z jedné strany začnete 5 cm od konce a doříznete až na druhý konec.
- Takto vám vzniknout dva prameny, které jsou na jednom konci k sobě spojené.
- Prameny spleťte (přeložte přes sebe) tak, aby byl řez na vnější straně.
- Vzniklý cop stočte do kruhu a přitlačením spojte oba konce k sobě.
- Hotový věnec přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte na 180 °C do zezlátnutí, cca 25 minut.
Vánoční skořicový pletenec z červené pšenice 1 Zdroj: archiv Probio