Vánoční skořicový pletenec z červené pšenice

Moje hodnocení
5x

Chcete si připravit nevšední sváteční moučník, ale stále ve zdravém duchu? Zkuste upéct pro rodinu originální skořicový pletenec z červené pšenice. Možná jste o něm ještě neslyšeli, ale vážně stojí za zkoušku.

1 porce
90 minut

Suroviny

  • mléko 120 ml
  • droždí (čerstvé droždí) 15 g
  • přírodní třtinový cukr (např. Probio) 1 lžíce
  • mouka z červené pšenice, celozrnná jemně mletá (např. Probio) 150 g
  • hladká pšeničná mouka (např. Probio) 150 g
  • špetka jemné mořské soli
  • máslo 30 g
  • žloutek 1 ks

Náplň

Postup přípravy

  1. Z vlažného mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek.
  2. Po vzejití kvásku přidejte ostatní suroviny určené na těsto.
  3. Zpracujte těsto a nechte ho kynout na teplém místě cca 60 minut.
  4. Na náplň si v misce smíchejte rozpuštěné máslo, cukr a skořici.
  5. Vykynuté těsto opět propracujte a vyválejte v co nejtenčí plát ve tvaru čtverce. Ten potřete po celé ploše náplní a zarolujte.
  6. Srolované těsto zvrchu podélně rozřízněte tak, že z jedné strany začnete 5 cm od konce a doříznete až na druhý konec.
  7. Takto vám vzniknout dva prameny, které jsou na jednom konci k sobě spojené.
  8. Prameny spleťte (přeložte přes sebe) tak, aby byl řez na vnější straně.
  9. Vzniklý cop stočte do kruhu a přitlačením spojte oba konce k sobě.
  10. Hotový věnec přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  11. Pečte na 180 °C do zezlátnutí, cca 25 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty