Tang zhong
- hladká mouka (pšeničná) 20 g
- plnotučné mléko 60 g
- voda 25 g
Těsto
- hladká mouka (pšeničná ) 300 g
- polohrubá mouka (pšeničná ) 100 g
- hrubá mouka (pšeničná ) 100 g
- droždí (čerstvé ) 20 g
- plnotučné mléko (vlažné) 250 g
- máslo 60 g
- vejce (pokojové teploty) 1/2 ks
- vanilka (mletá ) 1 lžička
- kardamom (mletý) 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- pomerančová kůra (sušená ) 1 lžička
- cukr krupice 125 g
- sůl špetka
- cukr (granulovaný, na posypání)
- vejce (na potření) 1/2 ks
- smetana (nebo mléko na potření) 1 lžíce
Postup přípravy
- Nejprve připravte tang zhong. Mouku rozmíchejte s mlékem a vodou, na plotně na nižším stupni zahřejte - pozor nesmí se vařit! Musí vzniknout taková kaše. Díky ní je vždy pečivo vláčnější a naprosto úžasné.
- Tang zhong nechte vychladnout a zadělejte těsto.
- Droždí rozdrobte s trochou cukru a nechte jej rozpustit. V průběhu jej trochu promíchejte. Droždí by se mělo rozpustit až na kašičku.
- Máslo s mlékem zahřejte, mléko by mělo být pouze vlažné a máslo by se mělo zcela rozpustit.
- Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, mléko s máslem, vychladlý tang zhong, rozpuštěné droždí, 1/2 vejce, vanilku, kardamom, skořici a pomerančovou kůru.
- Použijte nástavec typu hák a 10 minut na nižší stupeň nechte zpracovat hladké elastické těsto.
- Těsto přendejte do uzavíratelné plastové mísy, uzavřete ji a nechte hodinu kynout.
- Nakynuté těsto nyní rozdělte na 5 stejných kousků, které rukama zpracujte na dlouhé copy.
- Copy přendejte na plech vystlaný pečícím papírem a zapleťte je, jako byste pletli vánočku.
- Vánočku nyní potřete rozšlehaným vajíčkem se smetanou či mlékem, posypte granulovaným cukrem a nechte nyní kynout 30–40 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Chleba pečte 40–45 minut. Pokud se bude péct shora rychle, přikryjte ji alobalem.
- Po upečení nechte vychladnout alespoň 1 hodinu a poté můžete krájet a podávat s máslem a dobrou marmeládou.