Najděte si recept
Na co máte chuť?

Finský vánoční pletenec s kardamomem
Říká se mu také finská pulla. Jde o sladké kynuté pečivo, které je krásně ovoněné kořením jménem kardamom. Jak je z názvu patrné, je toto pečivo oblíbené především ve skandinávských zemích, ale na první pohled je vcelku podobné třeba naší vánočce.
nad 2 hodiny
Suroviny
Tang zhong:
- hladká pšeničná mouka 20 g
- plnotučné mléko 60 g
- voda 25 g
Těsto:
- hladká pšeničná mouka 300 g
- polohrubá pšeničná mouka 100 g
- hrubá pšeničná mouka 100 g
- čerstvé droždí 20 g
- vlažné plnotučné mléko 250 g
- máslo 60 g
- vejce (pokojové teploty) 1/2 ks
- mletá vanilka 1 lžička
- mletý kardamom 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- sušená pomerančová kůra 1 lžička
- krupicový cukr 125 g
- špetka soli
- vejce a smetana nebo mléko na potření 1/2 ks + 1 lžíce
- granulovaný cukr na posypání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve připravte tang zhong. Mouku rozmíchejte s mlékem a vodou, na plotně na nižším stupni zahřejte - pozor nesmí se vařit! Musí vzniknout taková kaše. Díky ní je vždy pečivo vláčnější a naprosto úžasné.
- Tang zhong nechte vychladnout a zadělejte těsto.
- Droždí rozdrobte s trochou cukru a nechte jej rozpustit. V průběhu jej trochu promíchejte. Droždí by se mělo rozpustit až na kašičku.
- Máslo s mlékem zahřejte, mléko by mělo být pouze vlažné a máslo by se mělo zcela rozpustit.
- Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, mléko s máslem, vychladlý tang zhong, rozpuštěné droždí, 1/2 vejce, vanilku, kardamom, skořici a pomerančovou kůru.
- Použijte nástavec typu hák a 10 minut na nižší stupeň nechte zpracovat hladké elastické těsto.
- Těsto přendejte do uzavíratelné plastové mísy, uzavřete ji a nechte hodinu kynout.
- Nakynuté těsto nyní rozdělte na 5 stejných kousků, které rukama zpracujte na dlouhé copy.
- Copy přendejte na plech vystlaný pečícím papírem a zapleťte je, jako byste pletli vánočku.
- Vánočku nyní potřete rozšlehaným vajíčkem se smetanou či mlékem, posypte granulovaným cukrem a nechte nyní kynout 30–40 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Chleba pečte 40–45 minut. Pokud se bude péct shora rychle, přikryjte ji alobalem.
- Po upečení nechte vychladnout alespoň 1 hodinu a poté můžete krájet a podávat s máslem a dobrou marmeládou.
Milluji
Blog Milluji je zaměřen na racionální způsob života. Naše zdraví a štěstí je ovlivněno nejen správným a kvalitním stravováním, ale také způsobem myšlení a naším celkovým životním stylem. Na tomto blogu najdete inspiraci pro zdravé vaření a pečení, výrobu domácí kosmetiky, motivační články, články o zdraví a také o všech radostech i nástrahách mateřství.
Jmenuji se Kateřina Jašková a víte co? Miluji svůj život :)