Finský vánoční pletenec s kardamomem

Moje hodnocení
3x

Říká se mu také finská pulla. Jde o sladké kynuté pečivo, které je krásně ovoněné kořením jménem kardamom. Jak je z názvu patrné, je toto pečivo oblíbené především ve skandinávských zemích, ale na první pohled je vcelku podobné třeba naší vánočce.

1 porce
120 minut
finská

Tang zhong

  • hladká pšeničná mouka 20 g
  • mletý mák (plnotučné mléko) 60 g
  • voda 25 g

Těsto

  • hladká pšeničná mouka 300 g
  • polohrubá mouka (polohrubá pšeničná mouka) 100 g
  • hrubá pšeničná mouka 100 g
  • droždí (čerstvé droždí) 20 g
  • vlažné plnotučné mléko 250 g
  • máslo 60 g
  • vejce (pokojové teploty) 1/2 ks
  • mletá vanilka 1 lžička
  • mletý kardamom 1 lžička
  • mletá skořice 1 lžička
  • sušená pomerančová kůra 1 lžička
  • cukr krupice (krupicový cukr) 125 g
  • sůl (špetka soli)
  • vejce a smetana nebo mléko na potření 1/2 ks + 1 lžíce
  • granulovaný cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte tang zhong. Mouku rozmíchejte s mlékem a vodou, na plotně na nižším stupni zahřejte - pozor nesmí se vařit! Musí vzniknout taková kaše. Díky ní je vždy pečivo vláčnější a naprosto úžasné.
  2. Tang zhong nechte vychladnout a zadělejte těsto.
  3. Droždí rozdrobte s trochou cukru a nechte jej rozpustit. V průběhu jej trochu promíchejte. Droždí by se mělo rozpustit až na kašičku.
  4. Máslo s mlékem zahřejte, mléko by mělo být pouze vlažné a máslo by se mělo zcela rozpustit.
  5. Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, mléko s máslem, vychladlý tang zhong, rozpuštěné droždí, 1/2 vejce, vanilku, kardamom, skořici a pomerančovou kůru.
  6. Použijte nástavec typu hák a 10 minut na nižší stupeň nechte zpracovat hladké elastické těsto.
  7. Těsto přendejte do uzavíratelné plastové mísy, uzavřete ji a nechte hodinu kynout.
  8. Nakynuté těsto nyní rozdělte na 5 stejných kousků, které rukama zpracujte na dlouhé copy.
  9. Copy přendejte na plech vystlaný pečícím papírem a zapleťte je, jako byste pletli vánočku.
  10. Vánočku nyní potřete rozšlehaným vajíčkem se smetanou či mlékem, posypte granulovaným cukrem a nechte nyní kynout 30–40 minut.
  11. Troubu předehřejte na 180 °C.
  12. Chleba pečte 40–45 minut. Pokud se bude péct shora rychle, přikryjte ji alobalem.
  13. Po upečení nechte vychladnout alespoň 1 hodinu a poté můžete krájet a podávat s máslem a dobrou marmeládou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Milluji


Přečtěte si také

Recepty