návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Nejlepší vánoční štóla podle drážďanského receptu

Hodnoceno: 12x
2 ks porce
do 2 hodin
Nejlepší vánoční štóla
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Nejlepší vánoční štóla
Tradiční německý moučník má dlouhou historii a také oblibu v mnoha dalších zemích. Štóly pečte s předstihem, mají dlouhou trvanlivost a prospěje jim odležení. Na oříšcích, sušeném a kandovaném ovoci nešetřete, díky nim je štóla krásně šťavnatá a křupavá. A rozhodně ji pořádně poprašte cukrem, štóla má být bílá a připomínat jezulátko zavinuté v peřince.

Vyzkoušejte také náš výborný recept na máslovou vánočku:

Postup

  1. V mírně ohřátém mléce nechte vzejít rozdrobené droždí, trvá to asi 15 minut. V míse promíchejte všechny přísady na těsto.
  2. Do těsta zapracujte rozinky, mandle a koření. Mísu přikryjte a těsto nechte asi 1 hodinu kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Těsto rozdělte na dva díly, a z každého vytvarujte vysokou obdélníkovou placku. Válečkem na nudle vytlačte asi v polovině po délce důlek a jednu delší stranu těsta do něj přehrňte. Položte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu do světle zlaté barvy. Upečené štóly ještě zatepla potřete rozpuštěným máslem a hojně posypte moučkovým cukrem. 

PRIMA TIP: Na kořenicí směs na štólu smíchejte 3 lžičky vanilkového cukru, 2 lžičky mletého kardamomu, 1 lžičku mletého badyánu, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry.

Nejlepší vánoční štóla
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Nejlepší vánoční štóla