Nejlepší vánoční štóla podle drážďanského receptu

Moje hodnocení
14x

Tradiční německý moučník má dlouhou historii a také oblibu v mnoha dalších zemích. Štóly pečte s předstihem, mají dlouhou trvanlivost a prospěje jim odležení. Na oříšcích, sušeném a kandovaném ovoci nešetřete, díky nim je štóla krásně šťavnatá a křupavá. A rozhodně ji pořádně poprašte cukrem, štóla má být bílá a připomínat jezulátko zavinuté v peřince.

2 porce
60 minut
německá

Suroviny

  • hladká mouka 1,2 kg
  • droždí 80 g
  • mléko 400 ml
  • rozpuštěné máslo 600 g + na potření
  • nastrouhaná kůra z 1 (bio)citronu
  • sůl 3 špetky

Další přísady

  • rozinky, den předem namočené v rumu 600 g
  • sladké mandle 100 g
  • hořké mandle (nebo několik kapek extraktu) 10 g
  • kandovaná citronová kůra 150 g
  • kandovaná pomerančová kůra 100 g
  • kořenicí směs na štóĺu (viz TIP) 10 g
  • moučkový cukr na poprášení

Vyzkoušejte také náš výborný recept na máslovou vánočku:

Postup přípravy

  1. V mírně ohřátém mléce nechte vzejít rozdrobené droždí, trvá to asi 15 minut. V míse promíchejte všechny přísady na těsto.
  2. Do těsta zapracujte rozinky, mandle a koření. Mísu přikryjte a těsto nechte asi 1 hodinu kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. Těsto rozdělte na dva díly, a z každého vytvarujte vysokou obdélníkovou placku. Válečkem na nudle vytlačte asi v polovině po délce důlek a jednu delší stranu těsta do něj přehrňte. Položte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu do světle zlaté barvy. Upečené štóly ještě zatepla potřete rozpuštěným máslem a hojně posypte moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Na kořenicí směs na štólu smíchejte 3 lžičky vanilkového cukru, 2 lžičky mletého kardamomu, 1 lžičku mletého badyánu, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty