Suroviny
- hladká mouka 1,2 kg
- droždí 80 g
- mléko 400 ml
- rozpuštěné máslo 600 g + na potření
- nastrouhaná kůra z 1 (bio)citronu
- sůl 3 špetky
Další přísady
- rozinky, den předem namočené v rumu 600 g
- sladké mandle 100 g
- hořké mandle (nebo několik kapek extraktu) 10 g
- kandovaná citronová kůra 150 g
- kandovaná pomerančová kůra 100 g
- kořenicí směs na štóĺu (viz TIP) 10 g
- moučkový cukr na poprášení
Vyzkoušejte také náš výborný recept na máslovou vánočku:
Postup přípravy
- V mírně ohřátém mléce nechte vzejít rozdrobené droždí, trvá to asi 15 minut. V míse promíchejte všechny přísady na těsto.
- Do těsta zapracujte rozinky, mandle a koření. Mísu přikryjte a těsto nechte asi 1 hodinu kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Těsto rozdělte na dva díly, a z každého vytvarujte vysokou obdélníkovou placku. Válečkem na nudle vytlačte asi v polovině po délce důlek a jednu delší stranu těsta do něj přehrňte. Položte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu do světle zlaté barvy. Upečené štóly ještě zatepla potřete rozpuštěným máslem a hojně posypte moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Na kořenicí směs na štólu smíchejte 3 lžičky vanilkového cukru, 2 lžičky mletého kardamomu, 1 lžičku mletého badyánu, 1 lžičku mletého muškátového oříšku, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry.
Nejlepší vánoční štóla Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD