Suroviny
- kančí maso (plecko) 2 kg
- slunečnicový olej 3 lžíce
- cibule 1 kg
- slanina 200 g
- kmín 1 lžíce
- česnek 10 stroužků
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- rajský protlak 3 lžíce
- červené víno 750 ml
- hovězí vývar 2 litry
- jalovec 2 lžíce jalovčinek
- pepř celý 1/2 lžičky
- nové koření 10 kuliček
- bobkový list 6 ks
- brambory (na zahuštění) 2 ks
- citronová šťáva (z 1/2 citronu)
- třtinový cukr
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Kančí maso očistěte a nakrájejte na kostky. Dobře je osolte, opepřete, zakápněte slunečnicovým olejem a rozložte na plech. Vložte do trouby předehřáté na 240 °C a pečte zhruba 30 minut do zhnědnutí.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a lehce prosolte. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a na středním stupni orestujte cibuli dozlatova.
- Slaninu nakrájejte na kostky a spolu s kmínem, česnekem, paprikou a rajčatovým protlakem přidejte k cibuli. Opékejte alespoň 5 minut.
- Opečené maso z trouby vsypte do hrnce, zalijte vínem a nechte alkohol odpařit.
- Přilijte vývar, přidejte jalovec, pepř, nové koření, bobkový list, osolte a přiveďte k varu. Přiklopte a na středním stupni nechte táhnout asi 1 hodinu. Maso by mělo změknout. Pokud se vám nezdá dostatečně měkké, dopřejte mu o něco málo času navíc. V průběhu vaření občas promíchejte.
- Jakmile je maso dostatečně měkké, nastrouhejte do guláše oloupané brambory, které guláš zahustí a není potřeba používat mouku. Zahuštěný guláš ještě pár minut povařte. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a třtinovým cukrem.