zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Vepřový guláš: nejlepší recept na pravou hospodskou klasiku
Autor: iStock Vepřový guláš: nejlepší recept na pravou hospodskou klasiku

Vepřový guláš: nejlepší recept na pravou hospodskou klasiku

Hodnoceno: 124x
Vepřový guláš patří mezi oblíbená česká jídla, které se vaří nejen v hospodách, ale i doma. Ať už čekáte větší společnost nebo řemeslníky, recept na dobrý guláš z vepřového masa se vám bude hodit. Výhodou vepřového masa je jeho nižší cena, ale i kratší dobra přípravy než u hovězího.
do 2 hodin
4–6 porce

Tipy a triky, jak připravit nejlepší vepřový guláš

Aby byl guláš opravdu povedený, je potřeba dodržet některé postupy, díky kterým bude mít výsledný pokrm výraznou chuť a barvu.

  • Nejprve je třeba beze spěchu osmažit cibuli dohněda. Nesmí se připálit, ale jen hezky zkaramelizovat. Trvá to asi 15 minut, cibuli smažte na nižším plameni a nesnažte se tuto fázi uspěchat.
  • Pak přichází na řadu maso. I to je třeba dobře opéct. Když přidáte maso do hrnce s cibulí, nejprve pustí šťávu, a je nutné počkat, až se šťáva vydusí a maso se začne opékat na barvu. Jakmile jsou kousky masa opečené dozlatova, přidejte mletou papriku a nechte ji krátce v tuku rozvonět, nesmí se ale připálit, jídlo by nepříjemně zhořklo. Stačí opravdu pár vteřin a hned maso zalijte vývarem. Lze použít i vodu, ale s vývarem bude mít guláš plnější a lepší chuť. Případně lze přidat i trochu piva.
  • Jakmile maso změkne, je potřeba guláš zahustit. Tradičně se používá hladká mouka rozkvedlaná v troše vody, ale lze použít i nastrouhaný chleba nebo najemno nastrouhaná brambora varného typu C, která se v guláši úplně rozvaří.
  • Na závěr nezapomeňte guláš dochutit rozemnutou majoránkou, která se k vepřovému masu báječně hodí. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete na závěr přidat nakrájenou chilli papričku, nebo naopak na začátku přidat společně s mletou sladkou paprikou i trochu pálivé.
  • Guláš podávejte s houskovým knedlíkem nebo kváskovým chlebem, omáčku posypte natenko nakrájenou cibulí.

 

reklama

Suroviny (4–6 porce)

Postup

  1. Ve velkém kastrolu osmažte na rozpáleném sádle cibuli nakrájenou na kostičky dohněda.
  2. Mezitím očistěte maso a nakrájejte ho na kostky cca 3x3 cm. Maso přidejte k orestované cibuli a smažte, až se lehce opeče dozlatova. Přisypte kmín a mletou papriku, krátce zarestujte, ať se paprika jen rozvoní a zalijte vývarem (nebo vodou), aby bylo maso téměř ponořené. Přidejte sůl, celý pepř, nové koření, bobkové listy, prolisovaný česnek a rajský protlak.
  3. Zamíchejte, přiveďte k varu a na mírném ohni zvolna duste asi hodinu, až bude maso měkké. Pokud by se voda během dušení příliš vyvářela, můžete přilévat další vařicí vodu, maximálně do výše masa.
  4. Jakmile bude maso měkké, guláš zahustěte moukou rozmíchanou dohladka v troše studené vody. Směs zašlehejte do guláše metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Případně můžete zahustit strouhaným chlebem nebo strouhanou bramborou (viz tipy výše).
  5. Nechte ještě asi 15 minut dusit, aby se mouka provařila a ztratila pachuť. Nakonec guláš dochuťte a přidejte promnutou majoránku.
Vepřový guláš: nejlepší recept na pravou hospodskou klasiku
Autor: iStock Vepřový guláš: nejlepší recept na pravou hospodskou klasiku

reklama