Suroviny
- vepřové plecko (nebo krkovice) 800 g
- cibule 400 g
- sádlo 3 lžíce
- celý kmín 1 lžička
- nové koření 3 kuličky
- bobkový list 2 ks
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- česnek 3 stroužky
- rajský protlak 1 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- vývar
- majoránka (sušená) 1 lžička
- pepř 5 kuliček
- sůl
Tipy a triky, jak připravit nejlepší vepřový guláš
Aby byl guláš opravdu povedený, je potřeba dodržet některé postupy, díky kterým bude mít výsledný pokrm výraznou chuť a barvu.
- Nejprve je třeba beze spěchu osmažit cibuli dohněda. Nesmí se připálit, ale jen hezky zkaramelizovat. Trvá to asi 15 minut, cibuli smažte na nižším plameni a nesnažte se tuto fázi uspěchat.
- Pak přichází na řadu maso. I to je třeba dobře opéct. Když přidáte maso do hrnce s cibulí, nejprve pustí šťávu, a je nutné počkat, až se šťáva vydusí a maso se začne opékat na barvu. Jakmile jsou kousky masa opečené dozlatova, přidejte mletou papriku a nechte ji krátce v tuku rozvonět, nesmí se ale připálit, jídlo by nepříjemně zhořklo. Stačí opravdu pár vteřin a hned maso zalijte vývarem. Lze použít i vodu, ale s vývarem bude mít guláš plnější a lepší chuť. Případně lze přidat i trochu piva.
- Jakmile maso změkne, je potřeba guláš zahustit. Tradičně se používá hladká mouka rozkvedlaná v troše vody, ale lze použít i nastrouhaný chleba nebo najemno nastrouhaná brambora varného typu C, která se v guláši úplně rozvaří.
- Na závěr nezapomeňte guláš dochutit rozemnutou majoránkou, která se k vepřovému masu báječně hodí. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete na závěr přidat nakrájenou chilli papričku, nebo naopak na začátku přidat společně s mletou sladkou paprikou i trochu pálivé.
- Guláš podávejte s houskovým knedlíkem nebo kváskovým chlebem, omáčku posypte natenko nakrájenou cibulí.
Postup přípravy
- Ve velkém kastrolu osmažte na rozpáleném sádle cibuli nakrájenou na kostičky dohněda.
- Mezitím očistěte maso a nakrájejte ho na kostky cca 3x3 cm. Maso přidejte k orestované cibuli a smažte, až se lehce opeče dozlatova. Přisypte kmín a mletou papriku, krátce zarestujte, ať se paprika jen rozvoní a zalijte vývarem (nebo vodou), aby bylo maso téměř ponořené. Přidejte sůl, celý pepř, nové koření, bobkové listy, prolisovaný česnek a rajský protlak.
- Zamíchejte, přiveďte k varu a na mírném ohni zvolna duste asi hodinu, až bude maso měkké. Pokud by se voda během dušení příliš vyvářela, můžete přilévat další vařicí vodu, maximálně do výše masa.
- Jakmile bude maso měkké, guláš zahustěte moukou rozmíchanou dohladka v troše studené vody. Směs zašlehejte do guláše metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Případně můžete zahustit strouhaným chlebem nebo strouhanou bramborou (viz tipy výše).
- Nechte ještě asi 15 minut dusit, aby se mouka provařila a ztratila pachuť. Nakonec guláš dochuťte a přidejte promnutou majoránku.
Vepřový guláš: nejlepší recept na pravou hospodskou klasiku 2 Zdroj: iStock
Inspirujte se také receptem na klasický hospodský guláš z hovězího masa podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE