Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- bílá cibule (nakrájená nahrubo) 200 g
- hovězí roštěná 600 g
- rajský protlak 2 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- uzená paprika (mletá sladká ) 1 lžíce
- bobkový list 2 ks
- nové koření 6 kuliček
- hovězí vývar (nebo voda) 1,3 litru
- krájená rajčata (z plechovky) 220 g
- bílé fazole (z plechovky,scezené) 200 g
- sterilovaná cizrna (scezená) 200 g
- brambory (syrové,varný typ B) 400 g
- česnek (najemno nasekaný) 2 stroužky
- majoránka (sušená ) 1 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve rozpalte gril na teplotu 200–220 °C.
- Připravte hrnec s vysokým dnem (nejlépe litinový, popřípadě určený přímo k použití na gril), dejte ho na rozpálený gril a rozehřejte v něm olivový olej. Poté do hrnce přidejte cibuli a za občasného míchání restujte 10–12 minut.
- Mezitím očistěte maso a nakrájejte jej na kostky o rozměrech 1 cm × 1 cm. Jakmile bude cibule orestovaná, vložte maso do hrnce a restujte dalších 5 minut. Poté přidejte rajčatový protlak, papriku, bobkové listy, nové koření, sůl, pepř, vývar a rajčata, fazole a cizrnu z plechovky. Gril uzavřete a pozvolna vařte 50–55 minut. Dbejte na to, aby žár v grilu nebyl příliš silný a pohyboval se kolem 200–220 °C. Každých 5 minut gril odklopte, guláš promíchejte a následně znovu přiklopte.
- Zatímco se guláš vaří, připravte brambory: Omyjte je, nakrájejte na malé kostičky (cca 0,5 cm × 0,5 cm) a společně s česnekem a majoránkou je zhruba 15 minut před koncem vaření vložte do hrnce. Gril poté opět přiklopte a guláš nechte dovařit.
- Po dovaření hrnec vyjměte z grilu, guláš rozdělte na jednotlivé porce, posypte petrželovou natí a podávejte.
Kotlíkový fazolový guláš s hovězím masem, rajčaty a bramborami 4 Zdroj: Jíme zdravě - grilovací speciál
Kotlíkový fazolový guláš s hovězím masem, rajčaty a bramborami 4 Zdroj: Jíme zdravě - grilovací speciál