Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Kotlíkový fazolový guláš s hovězím masem, rajčaty a bramborami

Moje hodnocení
20x

Perfektní recept na fazolový guláš se spoustou masa a zeleniny můžete připravit v kotlíku přímo na grilu nebo na otevřeném ohni, ale snadno tohle výborné jídlo uvaříte i doma na sporáku.

6 porcí
60 minut
391 kcal

Suroviny

  • olivový olej 3 lžíce
  • bílá cibule, nakrájená nahrubo 200 g
  • hovězí roštěná 600 g
  • rajský protlak (rajčatový protlak) 2 lžíce
  • mletá sladká paprika 1 lžíce
  • mletá sladká uzená paprika 1 lžíce
  • bobkový list 2 ks
  • nové koření 6 kuliček
  • hovězí vývar (nebo voda) 1,3 litru
  • krájená rajčata z plechovky 220 g
  • bílé fazole z plechovky (scezené) 200 g
  • cizrna z plechovky (scezená) 200 g
  • brambory (syrové brambory (varný typ B)) 400 g
  • česnek (česnek, najemno nasekaný) 2 stroužky
  • majoránka (sušená majoránka) 1 lžíce
  • hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Nejprve rozpalte gril na teplotu 200–220 °C.
  2. Připravte hrnec s vysokým dnem (nejlépe litinový, popřípadě určený přímo k použití na gril), dejte ho na rozpálený gril a rozehřejte v něm olivový olej. Poté do hrnce přidejte cibuli a za občasného míchání restujte 10–12 minut.
  3. Mezitím očistěte maso a nakrájejte jej na kostky o rozměrech 1 cm × 1 cm. Jakmile bude cibule orestovaná, vložte maso do hrnce a restujte dalších 5 minut. Poté přidejte rajčatový protlak, papriku, bobkové listy, nové koření, sůl, pepř, vývar a rajčata, fazole a cizrnu z plechovky. Gril uzavřete a pozvolna vařte 50–55 minut. Dbejte na to, aby žár v grilu nebyl příliš silný a pohyboval se kolem 200–220 °C. Každých 5 minut gril odklopte, guláš promíchejte a následně znovu přiklopte.
  4. Zatímco se guláš vaří, připravte brambory: Omyjte je, nakrájejte na malé kostičky (cca 0,5 cm × 0,5 cm) a společně s česnekem a majoránkou je zhruba 15 minut před koncem vaření vložte do hrnce. Gril poté opět přiklopte a guláš nechte dovařit.
  5. Po dovaření hrnec vyjměte z grilu, guláš rozdělte na jednotlivé porce, posypte petrželovou natí a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty