Suroviny
- cibule 1 kg
- vepřové sádlo 2 lžíce
- kuřecí srdce (očištěná ) 2 kg
- sladká paprika 2 lžíce
- hladká mouka (na zahuštění) 2 lžíce
- kuřecí vývar cca 1 l
- červená cibule (na podávání) 1 ks
- sůl
- pepř
Kynuté knedlíky
- plnotučné mléko 250 ml
- cukr krupice 1/2 lžičky
- droždí 10 g
- hrubá mouka 500 g + na podsypání
- vejce 1 ks
- houska 1 ks
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Oloupejte a nakrájejte cibuli. Orestujte ji za stálého míchání v hrnci na sádle dohněda. Pak přidejte očištěná kuřecí srdíčka, opět orestujte.
- Osolte, opepřete a zasypejte paprikou a hladkou moukou. Orestujte. Směs v hrnci zalijte vývarem, jakmile se to začne vařit, snižte teplotu. Duste asi hodinu. Všechno se krásně propojí a srdíčka budou měkká.
- Mezitím si připravte kynuté knedlíky. Odměřte si mléko, ohřejte ho, ale pozor, ať není moc horké, odebrte 2 lžíce z něj do hrnku, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Nechte v teple vzejít kvásek.
- Do mísy odvažte mouku, doprostřed rozklepněte vejce, přidejte sůl, vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko. Nechte asi 5 minut odpočinout, stačí, když mísu přikryjete čistou utěrkou.
- Pak do mísy přidejte na malé kostičky nakrájenou housku a vypracujte těsto. Opět přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout 30 minut. Ve velkém hrnci přiveďte vodu s troškou soli k varu. Nakynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a vytvarujte z něj 2 oválné knedlíky.
- Knedlíky vařte v osolené vodě z každé strany 8 minut, tedy celkem 16 minut. Po vyjmutí je propíchejte párátkem, aby se nesrazily a nakrájejte knedlíky režnou nití. Guláš podávejte s knedlíky a na plátky nakrájenou červenou cibulí.