redakce Prima FRESH

Buřtguláš – recept na klasiku, jak ji máme nejraději

Moje hodnocení
85x

Buřtguláš možná není příkladem vrcholné gastronomie, to ovšem neznamená, že se nedá udělat dobře. Základem jsou kvalitní špekáčky, dobré brambory, koření a trochu té lásky k české kuchyni.

6 porcí
60 minut
česká

Suroviny

TIPY A TRIKY, JAK PŘIPRAVIT NEJLEPŠÍ BUŘTGULÁŠ:

  • K přípravě buřtguláše potřebujete skutečně minimum surovin. Ovšem zcela zásadní je jejich kvalita. Vybírejte kvalitní špekáčky s vysokým obsahem masa. Lze použít i měkké klobásy, dochucené paprikou nebo bylinkami, guláš získá díky nim další chuť.
  • Když vaříte české jídlo, poohlédněte se po českých bramborách. Jsme bramborářská velmoc a pěstují se zde opravdu dobré odrůdy a na jejich chuti je znát i čerstvost, s kterou doputují na naše stoly.
  • Zásadní pro dochucení buřtguláše je i koření. Nesmí chybět kmín, který je pro českou kuchyni typický. A hlavně mletá paprika. V tradičním receptu se používá klasická sladká paprika, ale pokud máte možnost, použijte papriku uzenou, dodá celému jídlu perfektní chuť.
  • Pokud nechcete buřtguláš zahušťovat moukou, dejte do něj víc brambor, a až budou měkké, část jich vylovte, rozmačkejte na kaši a vraťte do hrnce. Tím se buřtguláš krásně zahustí.
  • Sušenou majoránku do buřtguláše rozemněte až nakonec. Tahle bylinka nemusí projít varem, rychle ztrácí své aroma.

Postup přípravy

  1. Rozehřejte v kastrolu polovinu sádla a opékejte na něm špekáčky nakrájené na čtvrtkolečka ze všech stran. Jakmile se zbarví lehce dohněda, dejte je stranou.
  2. Do kastrolu přidejte zbytek sádla a cibuli nakrájenou na kostičky, restujte asi 10 minut, až bude cibule lehce zlatavá. Přidejte nahrubo nasekaný česnek a restujte další 3 minuty.
  3. Zasypte kmínem, mletou paprikou a hladkou moukou. Vše krátce zarestujte, jen ať se koření rozvoní, ale nesmí se připálit, paprika by zhořkla.
  4. Základ zalijte vývarem nebo vodou a metličkou rozmíchejte dohladka. V této chvíli můžete základ promixovat ponorným mixérem, aby byl guláš hladký, ale není to nutné.
  5. Do základu dejte orestované špekáčky a na kostky nakrájené brambory. Guláš osolte, opepřete, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 20 minut, až budou brambory měkké.
  6. Nakonec vmíchejte rozemnutou majoránku, případně dochuťte šplíchancem octa. Podávejte s dobrým kváskovým chlebem.
PRIMA TIP: V základu buřtguláše můžete orestovat i čerstvou papriku nakrájenou na kostičky. Dodá to výslednému jídlu výraznější paprikovou chuť.

Koupili jste místo špekáčků párky? Uvařte si výbornou frankfurtskou polévku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty