Suroviny
- sádlo 60 g
- špekáčky (kvalitní) 600 g
- cibule (velké) 2 ks
- česnek 5 stroužků
- mletá sladká paprika (nebo uzená) 2 lžíce
- drcený kmín 2 lžičky
- hladká mouka 3 lžíce
- vývar (nebo voda) 1,4 litru
- brambory ( typu B) 800 g
- majoránka (sušená) 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
TIPY A TRIKY, JAK PŘIPRAVIT NEJLEPŠÍ BUŘTGULÁŠ:
- K přípravě buřtguláše potřebujete skutečně minimum surovin. Ovšem zcela zásadní je jejich kvalita. Vybírejte kvalitní špekáčky s vysokým obsahem masa. Lze použít i měkké klobásy, dochucené paprikou nebo bylinkami, guláš získá díky nim další chuť.
- Když vaříte české jídlo, poohlédněte se po českých bramborách. Jsme bramborářská velmoc a pěstují se zde opravdu dobré odrůdy a na jejich chuti je znát i čerstvost, s kterou doputují na naše stoly.
- Zásadní pro dochucení buřtguláše je i koření. Nesmí chybět kmín, který je pro českou kuchyni typický. A hlavně mletá paprika. V tradičním receptu se používá klasická sladká paprika, ale pokud máte možnost, použijte papriku uzenou, dodá celému jídlu perfektní chuť.
- Pokud nechcete buřtguláš zahušťovat moukou, dejte do něj víc brambor, a až budou měkké, část jich vylovte, rozmačkejte na kaši a vraťte do hrnce. Tím se buřtguláš krásně zahustí.
- Sušenou majoránku do buřtguláše rozemněte až nakonec. Tahle bylinka nemusí projít varem, rychle ztrácí své aroma.
Postup přípravy
- Rozehřejte v kastrolu polovinu sádla a opékejte na něm špekáčky nakrájené na čtvrtkolečka ze všech stran. Jakmile se zbarví lehce dohněda, dejte je stranou.
- Do kastrolu přidejte zbytek sádla a cibuli nakrájenou na kostičky, restujte asi 10 minut, až bude cibule lehce zlatavá. Přidejte nahrubo nasekaný česnek a restujte další 3 minuty.
- Zasypte kmínem, mletou paprikou a hladkou moukou. Vše krátce zarestujte, jen ať se koření rozvoní, ale nesmí se připálit, paprika by zhořkla.
- Základ zalijte vývarem nebo vodou a metličkou rozmíchejte dohladka. V této chvíli můžete základ promixovat ponorným mixérem, aby byl guláš hladký, ale není to nutné.
- Do základu dejte orestované špekáčky a na kostky nakrájené brambory. Guláš osolte, opepřete, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 20 minut, až budou brambory měkké.
- Nakonec vmíchejte rozemnutou majoránku, případně dochuťte šplíchancem octa. Podávejte s dobrým kváskovým chlebem.
PRIMA TIP: V základu buřtguláše můžete orestovat i čerstvou papriku nakrájenou na kostičky. Dodá to výslednému jídlu výraznější paprikovou chuť.
Koupili jste místo špekáčků párky? Uvařte si výbornou frankfurtskou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE