zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Buřtguláš – recept na klasiku, jak ji máme nejraději
Autor: iStock Buřtguláš – recept na klasiku, jak ji máme nejraději

Buřtguláš – recept na klasiku, jak ji máme nejraději

Hodnoceno: 18x
Buřtguláš možná není příkladem vrcholné gastronomie, to ovšem neznamená, že se nedá udělat dobře. Základem jsou kvalitní špekáčky, dobré brambory, koření a trochu té lásky k české kuchyni.
do 1 hodiny
6 porcí

TIPY A TRIKY, JAK PŘIPRAVIT NEJLEPŠÍ BUŘTGULÁŠ:

  • K přípravě buřtguláše potřebujete skutečně minimum surovin. Ovšem zcela zásadní je jeich kvalita. Vybírejte kvalitní špekáčky s vysokým obsahem masa. Lze použít i měkké klobásy, dochucené paprikou nebo bylinkami, guláš získá díky nim další chuť.
  • Když vaříte české jídlo, poohlédněte se po českých bramborách. Jsme bramborářská velmoc a pěstují se zde opravdu dobré odrůdy a na jejich chuti je znát i čerstvost, s kterou doputují na naše stoly.
  • Zásadní pro dochucení buřtguláše je i koření. Nesmí chybět kmín, který je pro českou kuchyni typický. A hlavně mletá paprika. V tradičním receptu se používá klasická sladká paprika, ale pokud máte možnost, použijte papriku uzenou, dodá celému jídlo perfektní chuť.
  • Pokud nechcete buřtguláš zahušťovat moukou, dejte do něj víc brambor, a až budou měkké, část jich vylovte, rozmačkejte na kaši a vraťte do hrnce. Tím se buřtguláš krásně zahustí.
  • Sušenou majoránku do buřtguláše rozemněte až nakonec. Tahle bylinka nemusí projít varem, rychle ztrácí své aroma.

reklama

Postup

  1. Rozehřejte v kastrolu polovinu sádla a opékejte na něm špekáčky nakrájené na čtvrtkolečka ze všech stran. Jakmile se zbarví lehce dohněda, dejte je stranou.
  2. Do kastrolu přidejte zbytek sádla a cibuli nakrájenou na kostičky, restujte asi 10 minut, až bude cibule lehce zlatavá. Přidejte nahrubo nasekaný česnek a restujte další 3 minuty.
  3. Zasypte kmínem, mletou paprikou a hladkou moukou. Vše krátce zarestujte, jen ať se koření rozvoní, ale nesmí se připálit, paprika by zhořkla.
  4. Základ zalijte vývarem nebo vodou a metličkou rozmíchejte dohladka. V této chvíli můžete základ promixovat ponorným mixérem, aby byl guláš hladký, ale není to nutné.
  5. Do základu dejte orestované špekáčky a na kostky nakrájené brambory. Guláš osolte, opepřete, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 20 minut, až budou brambory měkké.
  6. Nakonec vmíchejte rozemnutou majoránku, případně dochuťte šplíchancem octa. Podávejte s dobrým kváskovým chlebem.

PRIMA TIP: V základu buřtguláše můžete orestovat i čerstvou papriku nakrájenou na kostičky. Dodá to výslednému jídlu výraznější paprikovou chuť.

Buřtguláš – recept na klasiku, jak ji máme nejraději
Autor: iStock Buřtguláš – recept na klasiku, jak ji máme nejraději

reklama