Suroviny
- tagliatelle 500 g
- pancetta (nebo guanciale)
- parmazán 80 g
- čerstvě namletý pepř
- žloutek 6
- sůl
Postup
Ve velkém hrnci zahřejeme dostatečné množství vody, alespoň 3 litry. Osolíme ji a po minutě vsypeme těstoviny. Vaříme je na nejvyšším stupni podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
Pancettu nakrájíme na proužky nebo kostičky, parmazán nastrouháme najemno. Žloutky lehce prošleháme se sýrem a opepříme. Přilijeme 1,5–2 sběračky vroucí vody z těstovin a promícháme.
V pánvi rozehřejeme 1 lžičku olivového oleje, vsypeme pancettu a opečeme ji dokřupava. Uvařené těstoviny slijeme, ale vodu nevyléváme. Těstoviny přidáme do pánve, přilijeme sběračku vody, promícháme, povaříme minutu, odstavíme a necháme 2 minuty odpočinout. Vlijeme žloutkovou směs a promícháme, aby vznikla hladká omáčka, která obalí těstoviny.
Autor receptu: Karol Kotlár