Suroviny
- kuřecí křídla cca 8 ks
- zelenina (směs mrkve, hrášku, kukuřice)
- cibule (velká) 1 ks
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- čubrica 1 lžička
- sójová omáčka 1 lžíce
- olej
- sušené houby (volitelné)
- dlouhozrnná rýže z cca 2,5 hrnku
- pepř
- sůl
Připravte kopečkové rizoto s kuřecím masem podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Masovou směs můžete připravit v papiňáku. Na oleji zesklovaťte cibuli, přidejte celá křídla, zasypte kořením, promíchejte a přidejte zeleninu a sušené houby, pokud je používáte.
- Osolte, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené a cca 2 cm nad obsah. Uzavřete a od začátku syčení papiňáku duste 15 minut. Papiňák nechte pozvolna vychladnout. Pokud nemáte papiňák, vařte v hrnci na plotně asi 35 minut.
- Mezitím propláchněte několikrát rýži teplou vodou. Já ji chvilku předvařím, aby byla zpola měkká, ale ne uvařená. Rýži přendejte do pekáče.
- Z papiňáku vyndejte křídla a zeleninu včetně tekutiny vlijte k rýži. Oberte maso (já používám i kůži, kterou krásně nožem naplocho rozmělním, dodá tomu chuť) a nakrájejte nadrobno.
- Přidejte do pekáče a přilijte cca lžíci až dvě sójovky. Vše dobře promíchejte a přiklopte. Pokud by se vám zdálo málo tekutiny, přilijte trochu vody nebo vývaru.
- Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte cca 20 minut. Poté odkryjte, promíchejte a nechte dopéct ještě asi 10–15 minut. Tekutina by měla být zcela vstřebaná do rýže a rýže měkká. Pokud je rýže stále tvrdší, nechte ještě přiklopené. Kdo má rád krustu, nechá zapéct trochu déle, ale pozor, ať rýže příliš neztvrdne.
Vyzkoušejte i recept Emanuela Ridiho na italské risotto s houbami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE