Najděte si recept
Na co máte chuť?

Čočkový eintopf s cizrnou a zeleninou
Výstižné německé slovo označuje hustou polévku, ragú či směs z jednoho hrnce, od kterého získalo svůj název. Jeden hrnec hospodyni musel stačit, aby nasytila celé hospodářství, a tak do něj dala to nejvýživnější – brambory, luštěniny, zeleninu, a pokud to šlo, tak i maso. V této vegetariánské verzi supluje bílkovinu zelená čočka a cizrna, které barevně ladí s rajčaty, bramborami a řapíkatým celerem. Klidně uvařte toto jídlo z dvojnásobné dávky, zaručeně si nikdo nebude stěžovat ani druhý nebo třetí den.
do 1 hodiny
4–6 porce
Suroviny (4–6 porce)
- brambory (varný typ B) 300 g
- řapíkatý celer 3 řapíky (200 g)
- česnek 2 stroužky
- menší cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- bobkový list 2 ks
- zelená čočka 140 g
- konzervovaná krájená rajčata 400 g
- předvařená cizrna 400 g
- voda 350 ml
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 malá hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na 1,5cm plátky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a bobkové listy a opékejte 2 minuty na středním stupni. Přidejte brambory, celer a česnek, promíchejte a restujte 4 minuty. Přimíchejte zelenou čočku, rajčata a cizrnu, zalijte vodou, přiklopte a nechte pozvolna vařit 20–25 minut, až čočka změkne.
- Dochuťte solí a pepřem, rozdělte na talíře a posypte nadrobno nasekanou petrželkou.
Jíme zdravě ze spíže
Trojice známá svým úspěšným blogem Fitrecepty ukazuje, jak lze jíst zdravě, dobře a chutně. Tažení za lepší stravování začalo blogem a pokračovalo kuchařkou Jíme zdravě s Fitrecepty, ke které se přidalo už pět dalších knih. Ta poslední se jmenuje Jíme zdravě ze spíže a vychází z běžných surovin, které má doma každý. Jednoduché postupy, 70 snadných, a přesto vyvážených, dobrých a lehce stravitelných receptů a praktický seznam surovin na nákup a tipy na skladování potravin činí z této knihy nepostradatelného průvodce zaměstnaných rodičů, prarodičů i singles, kteří chtějí dobře jíst a přitom nestrávit v kuchyni věčnost.