Čočkový eintopf s cizrnou a zeleninou
Zdroj: Jíme zdravě ze spíže
Čočkový eintopf s cizrnou a zeleninou
Zdroj:
Jíme zdravě ze spíže
Výstižné německé slovo označuje hustou polévku, ragú či směs z jednoho hrnce, od kterého získalo svůj název. Jeden hrnec hospodyni musel stačit, aby nasytila celé hospodářství, a tak do něj dala to nejvýživnější – brambory, luštěniny, zeleninu, a pokud to šlo, tak i maso. V této vegetariánské verzi supluje bílkovinu zelená čočka a cizrna, které barevně ladí s rajčaty, bramborami a řapíkatým celerem. Klidně uvařte toto jídlo z dvojnásobné dávky, zaručeně si nikdo nebude stěžovat ani druhý nebo třetí den.
Postup přípravy
-
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na 1,5cm plátky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
-
Ve velkém hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a bobkové listy a opékejte 2 minuty na středním stupni. Přidejte brambory, celer a česnek, promíchejte a restujte 4 minuty. Přimíchejte zelenou čočku, rajčata a cizrnu, zalijte vodou, přiklopte a nechte pozvolna vařit 20–25 minut, až čočka změkne.
-
Dochuťte solí a pepřem, rozdělte na talíře a posypte nadrobno nasekanou petrželkou.
Čočkový eintopf s cizrnou a zeleninou 2
Zdroj: Jíme zdravě ze spíže
Čočkový eintopf s cizrnou a zeleninou 2
Zdroj:
Jíme zdravě ze spíže