Michaela Chrpová

Super rychlá večeře: Stir-fry s vejci a rajčaty

Moje hodnocení
12x

Stir-fry je čínský zdravý a rychlý způsob přípravy pokrmů na pánvi wok. Překlad je v podstatě “míchej a smaž” a to je celý zázrak. Tahle bezmasá verze z rajčat a vajec je v Číně velmi oblíbená, z minima surovin a za pár peněz připravíte výtečné jídlo. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, určitě se zařadí mezi vaše oblíbené tipy na bleskovou večeři.

2 porce
10 minut
čínská

Suroviny

  • arašídový nebo řepkový olej 1,5 lžíce
  • vejce 4 ks
  • velká zralá rajčata, nasekaná na kousky 2 ks
  • česnek, najemno nasekaný 1 lžíce
  • sůl 1 lžička
  • cukr 1/2 lžičky
  • jarní cibulka na ozdobu, nakrájená na tenká kolečka

Postup přípravy

  1. Rozpalte 1 lžíci oleje na středně velké pánvi na středně vysokou teplotu. Když začne olej vřít, vlijte na pánev rozšlehaná vejce a smažte asi 30 vteřin bez míchání, až bude spodní vrstva vajec hotová a vrchní stále tekutá. Špachtlí vajíčka rozsekejte na větší kousky a smažte, až budou hotová celá. Vše trvá opravdu pár sekund, při technice stir-fry je důležité smažit a míchat velmi rychle, aby suroviny zůstaly šťavnaté. Hotová vejce přesuňte z pánve do misky a snižte teplotu pod pánví.
  2. Na pánev dejte zbylý olej a nasekaný česnek a znovu pánev zahřejte na vyšší teplotu. Česnek párkrát promíchejte, aby se hezky rozvoněl. Přidejte rajčata a smažte a míchejte, dokud okraje rajčat nebudou lehce připálené a textura rajčat změklá, trvá to asi 1 minutu. Vraťte do pánve vejce a směs osolte a oslaďte a nakonec vše rychle promíchejte.
  3. Servírujte posypané jarní cibulkou s vařenou rýží.

PRIMA TIP: Pro výraznější chuť můžete k nasekanému česneku přidat i stejné množství nastrouhaného čerstvého zázvoru. Hotový pokrm můžete zakápnout olejem z praženého sezamu. Někdo přidává i více cukru (až 1 lžíci na uvedené množství), záleží na vaší chuti a také na zralosti rajčat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Chrpová


Přečtěte si také

Recepty