Suroviny
- olej 1 lžíce
- zázvor 2cm kousek
- česnek 3 stroužky
- chilli papričky (nemusí být)
- mleté maso 400 g
- arašídy 1 hrst
- červená paprika 1 ks
- zelené fazolky 400 g
Omáčka
- sójová omáčka (světlá) 4 lžíce
- sójová omáčka (tmavá) 2 lžíce
- ústřicová omáčka 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- rýžový ocet (nebo černý čínský) 1 lžíce
- škrob 1 lžička
- voda (studená) 50 ml
Postup přípravy
- Do woku nebo vysoké pánve dejte olej, najemno nasekaný zázvor a česnek a případně nasekané chilli papričky, pokud je používáte.
- Poté přidejte mleté maso, rozdělte ho vařečkou na malé kousky a restujte lehce dohněda.
- Přidejte arašídy, červenou papriku nakrájenou na malé kostičky a zelené fazolky na malé kousky (nejprve odstřihněte konce se stonkem). Restujte 5 minut.
- Mezitím v hrnku smíchejte omáčku, použijte světlou a tmavou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, cukr a ocet.
- Přilijte omáčku k masu, zamíchejte, přikryjte a nechte dusit asi 3-5 minut, až fazolky trochu změknou, ale stále budou křupavé.
- Nakonec smíchejte škrob se studenou vodou a přilijte do pánve. Nechte půl minuty vařit, až omáčka zhoustne (nebude jí moc, ale to je záměr, toto je tzv. suché stir-fry).
- Podávejte s jasmínovou rýží nebo nudlemi dle vlastního výběru.
Další tipy na rychlá asijská stir-fry