Zadělávaná srdíčka
Zdroj: Marek Kučera
Zadělávaná srdíčka
Zdroj:
Marek Kučera
Dnes patří srdíčka, zejména drůbeží, ke standardní nabídce v obchodech s drůbežím masem i farmářských stánků na trzích. Přesto se dnes málokdy připravují. Srdce ale patří k velmi hezkým kouskům pevné a zároveň jemné svaloviny s příjemnou chutí, a mohou se stát vyslovenou lahůdkou.
Postup přípravy
-
Srdíčka očistěte, zbavte je případných blanek a žilek a rozpulte je, případně nakrájejte na menší kousky. Máte-li kuřecí srdíčka, v konvici dejte vařit vodu a srdíčka pak na cedníku prolijte. Máte-li větší krůtí srdce, nechte je asi 10 vařit v osolené vodě a pak slijte.
-
V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej nebo sádlo, přidejte drobně nakrájenou slaninu a nechte ji vyškvařit. Pak osmažte cibuli, až začne chytat barvu, vsypte okapaná srdíčka a dobře promíchejte, aby se také trochu osmažila. Osolte je, podlijte trochou horké vody, přidejte majoránku, případně kmín a na velmi mírném stupni pod pokličkou duste asi 30 minut, až změknou (u krůtích budete možná muset dusit trochu déle).
-
Nakonec nechte šťávu vydusit, zaprašte ji moukou, podlijte trochou studené vody, dobře promíchejte a ještě chvíli povařte, až bude omáčka úplně hladká. Podle chuti ji osolte, opepřete, případně přidejte majoránku a/nebo kmín. K jídlu se běžně podává rýže, ale můžete zkusit i knedlík, noky či opečené brambory.
Zadělávaná srdíčka
Zdroj: Marek Kučera
Zadělávaná srdíčka
Zdroj:
Marek Kučera