Zadělávaná kuřecí srdíčka se zeleninou a pečeným bramborem

Moje hodnocení
22x

Kuřecí srdíčka mají velmi jemné maso a můžou být vítaným zpestřením i v jídlech pro děti. Jednoduchá omáčka, v které se schová i hezká porce zeleniny, je pro děti jako stvořená, ale pochutnají si na ní i dospělí. Jako přílohu servírujte pečené brambory, ale hodí se i těstoviny, například tarhoňa.

3 porce
30 minut

Brambory

Omáčka

Tento recept vznikl jako příspěvek ke komunitní kuchařceSkromné jídlo, která vznikla na Instagramu pod záštitou Hanky Michopulu na podporu samoživitelek. Doba je složitá a mnoho samoživitelek se dostalo do téměř neřešitelných situací a není výjimkou, že mají na jídlo pro 3 osoby pouze 50 Kč. S takovým rozpočtem není jednoduché uvařit výživné jídlo vhodné pro děti, které kromě „levných“ sacharidů obsahuje i bílkoviny a zeleninu. Právě proto vznikla iniciativa, kam kdokoli může přidat svůj recept, který splňuje podmínky a může sloužit jako inspirace pro svobodné matky.

Postup přípravy

  1. Brambory omyjte a nakrájejte na klínky. Předvařte je v osolené vodě asi 5 minut, poté je slijte, dejte na plech, osolte, zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 220 stupňů asi 15 minut dozlatova.
  2. V kastrolu rozehřejte máslo a přidejte cibuli nakájenou na kostičky. Restujte dozlatova, pak přihoďte mrkev nakrájenou na tenká půlkolečka a restujte ještě 5 minut.
  3. Přisypte hladkou mouku, minutku zarestujte a přilijte vývar (nebo vodu) a metličkou rozmíchejte dohladka. Osolte a přisypte sušený tymián.
  4. Kuřecí srdíčka očistěte (odkrojte tučný konec s žílami) a nakrájejte každé na 3–4 plátky. Maso přidejte do omáčky a na mírném ohni duste pod pokličkou 15–20 minut.
  5. Nakonec vmíchejte šlehačku a mražený hrášek, nechte přejít varem a poté vmíchejte nasekanou petržel. Podávejte s pečenými bramborami.

PRIMA TIPY:

  • Čerstvé bylinky umějí s jídlem zázraky, ale zvyšují cenu jídla. Pokud třeba od kamarádky dostanete bylinky ze zahrádky, omyjte je, osušte a nasekané je uchovejte v mrazáku. Také můžete pěstovat bylinky za oknem a mít je stále po ruce.
  • Vývar je vždy lepší než voda – dodá chuť i vitaminy a minerály. Zkuste připravit zbytkový vývar, který nic nestojí. V mrazáku v zipovém sáčku uchovávejte omyté odřezky zeleniny, stonky z bylinek, slupky z cibule, obrané kosti z kuřete..., poté vše nasypte do hrnce, přidejte sůl a koření a uvařte vývar do zásoby. Uchovávejte po menších porcích v mrazáku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty