Brambory
- brambory 600 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- sůl
Omáčka
- máslo 1 plátek
- cibule (velká ) 1 ks
- mrkev (velká ) 1 ks
- hladká mouka 2 plné lžíce
- vývar (nebo voda) 500 ml
- sušený tymián 1/2 lžičky
- kuřecí srdce 300 g
- smetana ke šlehání 50 ml
- bílý jogurt 100 g
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
Tento recept vznikl jako příspěvek ke komunitní kuchařceSkromné jídlo, která vznikla na Instagramu pod záštitou Hanky Michopulu na podporu samoživitelek. Doba je složitá a mnoho samoživitelek se dostalo do téměř neřešitelných situací a není výjimkou, že mají na jídlo pro 3 osoby pouze 50 Kč. S takovým rozpočtem není jednoduché uvařit výživné jídlo vhodné pro děti, které kromě „levných“ sacharidů obsahuje i bílkoviny a zeleninu. Právě proto vznikla iniciativa, kam kdokoli může přidat svůj recept, který splňuje podmínky a může sloužit jako inspirace pro svobodné matky.
Postup přípravy
- Brambory omyjte a nakrájejte na klínky. Předvařte je v osolené vodě asi 5 minut, poté je slijte, dejte na plech, osolte, zakápněte olejem a pečte v troubě předehřáté na 220 stupňů asi 15 minut dozlatova.
- V kastrolu rozehřejte máslo a přidejte cibuli nakájenou na kostičky. Restujte dozlatova, pak přihoďte mrkev nakrájenou na tenká půlkolečka a restujte ještě 5 minut.
- Přisypte hladkou mouku, minutku zarestujte a přilijte vývar (nebo vodu) a metličkou rozmíchejte dohladka. Osolte a přisypte sušený tymián.
- Kuřecí srdíčka očistěte (odkrojte tučný konec s žílami) a nakrájejte každé na 3–4 plátky. Maso přidejte do omáčky a na mírném ohni duste pod pokličkou 15–20 minut.
- Nakonec vmíchejte šlehačku a mražený hrášek, nechte přejít varem a poté vmíchejte nasekanou petržel. Podávejte s pečenými bramborami.
PRIMA TIPY:
- Čerstvé bylinky umějí s jídlem zázraky, ale zvyšují cenu jídla. Pokud třeba od kamarádky dostanete bylinky ze zahrádky, omyjte je, osušte a nasekané je uchovejte v mrazáku. Také můžete pěstovat bylinky za oknem a mít je stále po ruce.
- Vývar je vždy lepší než voda – dodá chuť i vitaminy a minerály. Zkuste připravit zbytkový vývar, který nic nestojí. V mrazáku v zipovém sáčku uchovávejte omyté odřezky zeleniny, stonky z bylinek, slupky z cibule, obrané kosti z kuřete..., poté vše nasypte do hrnce, přidejte sůl a koření a uvařte vývar do zásoby. Uchovávejte po menších porcích v mrazáku.