Kulajdová omáčka s bramborami a vejcem

Moje hodnocení
30x

Pokud máte rádi kulajdu, bude vás bavit i kulajdová omáčka. Jednoduše uvařte houbovou omáčku a dochuťte ji cukrem, octem a čerstvým koprem. Když tohle spojení chutí tak báječně funguje u polévky, proč to nezkusit přetavit do hlavního jídla? Servírujte s bramborem a vejcem :)

4 porce
30 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Na přepuštěném másle orestujte cibuli nakrájenou najemno. Když je dosklovata, přisypte cukr a ještě minutu restujte, až se cukr rozpustí a lehce zkaramelizuje. Zasypte hladkou moukou, zapražte a poté zalijte studeným nebo vlažným vývarem. Dobře rozšlehejte metličkou, aby se rozpustily hrudky, a přidejte mražené houby, bobkové listy a otrhané stonky kopru. Osolte, opepřete a nechte na mírném ohni vařit 15 minut.
  2. Mezitím uvařte v jiném hrnci v osolené vodě oloupané a nakrájené brambory doměkka.
  3. V dalším hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a opatrně vložte vejce. Přiveďte k varu a vařte 6 a půl minuty. Poté vejce prudce zchlaďte a opatrně oloupejte.
  4. Dokončete omáčku. Vyndejte stonky kopru a bobkové listy, přilijte šlehačku, prošlehejte metličkou a dochuťte octem, případně ještě solí. Nakonec přisypte hrst naskaného kopru.
  5. Na talíře nandejte omáčku, navrch nasypte uvařené brambory a nakonec přidejte rozkrojené vejce.

Vyzkoušejte také výbornou jihočeskou kulajdu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jihočeská kulajda podle rodinného receptu

Houbová sezona na talíři

Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.

Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty