Suroviny
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- cibule 1 ks
- cukr krupice 1 lžíce
- hladká mouka 2 vrchovaté lžíce
- vývar (domácí ) 600 ml
- houby (mražené lesní ) 2 hrsti (1 balíček)
- bobkový list 2 ks
- kopr (čerstvý ) 3 velké snítky
- smetana ke šlehání 150 ml
- vinný ocet 1 lžíce
- brambory 1 kg
- vejce 4 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na přepuštěném másle orestujte cibuli nakrájenou najemno. Když je dosklovata, přisypte cukr a ještě minutu restujte, až se cukr rozpustí a lehce zkaramelizuje. Zasypte hladkou moukou, zapražte a poté zalijte studeným nebo vlažným vývarem. Dobře rozšlehejte metličkou, aby se rozpustily hrudky, a přidejte mražené houby, bobkové listy a otrhané stonky kopru. Osolte, opepřete a nechte na mírném ohni vařit 15 minut.
- Mezitím uvařte v jiném hrnci v osolené vodě oloupané a nakrájené brambory doměkka.
- V dalším hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a opatrně vložte vejce. Přiveďte k varu a vařte 6 a půl minuty. Poté vejce prudce zchlaďte a opatrně oloupejte.
- Dokončete omáčku. Vyndejte stonky kopru a bobkové listy, přilijte šlehačku, prošlehejte metličkou a dochuťte octem, případně ještě solí. Nakonec přisypte hrst naskaného kopru.
- Na talíře nandejte omáčku, navrch nasypte uvařené brambory a nakonec přidejte rozkrojené vejce.
Vyzkoušejte také výbornou jihočeskou kulajdu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jihočeská kulajda podle rodinného receptu
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha