Suroviny
- kuřecí srdce (nebo kachní srdíčka) 700 g
- římský salát (malé římské saláty (little gem)) 2 ks
- cherry rajčata 350 g
Marináda
- česnek 3 stroužky
- zázvor (čerstvý ) 40 g
- citronová šťáva z 1 citronu
- sójová omáčka 30 ml
- olivový olej 30 ml
Postup přípravy
- Připravte marinádu. Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a dejte do misky. Zázvor oloupejte, třetinu pokrájejte nadrobno k česneku. Zbytek nastrouhejte a šťávu vymačkejte také k česneku. Přidejte citronovou šťávu, sójovou omáčku a olivový olej a promíchejte.
- Kuřecí srdíčka očistěte a vložte do marinády. Nechte odležet 30 minut.
- Středy římského salátu natrhejte do salátové mísy a přidejte k nim přepůlená cherry rajčata.
- Marinovaná srdíčka napíchejte na špízy a ogrilujte na rozpáleném grilu potřeném olejem nad přímým žárovištěm se středním ohněm 8−10 minut. Během grilování špízy se srdíčky obracejte. Zbylou marinádu slijte do rendlíku, vložte na gril a krátce povařte, asi 3 minuty.
- Hotová srdíčka vložte do salátu a zakapejte podle chuti převařenou marinádou, promíchejte a podávejte.
PRIMA TIP: Sójová omáčka dodá marinádě slanost a zabrnká na jazyku na pohárky chuti umami. Použijte však tu nejkvalitnější, přírodně fermentovanou, která obsahuje pouze sójové boby (bez genové modifikace), pšenici, vodu a sůl. Takovou vyrábí například značka Kikkoman; nebo použijte omáčku typu tamari.
Grilovaná kuřecí srdíčka se salátem podle Zdeňka Pohlreicha 2 Zdroj: Na grilu