Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Grilovaná kuřecí srdíčka se salátem podle Zdeňka Pohlreicha
Suroviny (4 porce)
- kuřecí nebo kachní srdíčka 700 g
- malé římské saláty (little gem) 2 ks
- cherry rajčátka 350 g
Marináda:
- česnek 3 stroužky
- čerstvý zázvor 40 g
- šťáva z 1 citronu
- sójová omáčka 30 ml
- olivový olej 30 ml
Postup
- Připravte marinádu. Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a dejte do misky. Zázvor oloupejte, třetinu pokrájejte nadrobno k česneku. Zbytek nastrouhejte a šťávu vymačkejte také k česneku. Přidejte citronovou šťávu, sójovou omáčku a olivový olej a promíchejte.
- Kuřecí srdíčka očistěte a vložte do marinády. Nechte odležet 30 minut.
- Středy římského salátu natrhejte do salátové mísy a přidejte k nim přepůlená cherry rajčata.
- Marinovaná srdíčka napíchejte na špízy a ogrilujte na rozpáleném grilu potřeném olejem nad přímým žárovištěm se středním ohněm 8−10 minut. Během grilování špízy se srdíčky obracejte. Zbylou marinádu slijte do rendlíku, vložte na gril a krátce povařte, asi 3 minuty.
- Hotová srdíčka vložte do salátu a zakapejte podle chuti převařenou marinádou, promíchejte a podávejte.
PRIMA TIP: Sójová omáčka dodá marinádě slanost a zabrnká na jazyku na pohárky chuti umami. Použijte však tu nejkvalitnější, přírodně fermentovanou, která obsahuje pouze sójové boby (bez genové modifikace), pšenici, vodu a sůl. Takovou vyrábí například značka Kikkoman; nebo použijte omáčku typu tamari.
Na grilu
Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.
Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.
Vydalo nakladatelství Sevruga.