Suroviny
- olivový olej 5 lžic
- šalotka, nakrájená nadrobno 1 ks
- česnek (česnek, rozetřený) 1 stroužek
- velké bílé (máslové) fazole, scezené 1 plechovka
- drcený římský kmín 1/2 lžičky
- sušený tymián (tymián) 1/2 lžičky
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- zeleninový vývar 120 ml
- citronová šťáva 1 lžička
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžíce
- vejce 2 ks
- rozdrobená feta 200 g
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
- pažitka, chilli vločky a nasucho opečené krajíce chleba k podávání
Postup přípravy
- Ve vyšší pánvi nebo v nízkém kastrolu rozehřejte olej a osmažte na něm šalotku a česnek, až zvláční. Přidejte fazole, římský kmín, tymián a koriandr. Osolte, opepřete a za občasného promíchání vařte 2 až 3 minuty. Pak vlijte vývar, citronovou šťávu, přidejte petrželku a na velmi mírném stupni vařte asi 10 minut. Je-li třeba, osolte a opepřete.
- V kastrůlku uveďte do varu vodu. Do malého hrnečku dejte kus potravinové fólie tak, aby se dala zavázat, nebo mikrotenový sáček. Opatrně do něj vyklepněte jedno vejce, zavažte, stejně připravte i druhé vejce a poté obě vložte do vroucí vody a vařte na velmi mírném stupni asi 4 minuty.
- Při podávání dejte fazole do hlubokého talíře, navrch posaďte vejce, posypte rozdrobenou fetou, pažitkou, chilli a přidejte krajíc dokřupava opečeného chleba.
Dušené fazole s pošírovaným vejcem a fetou Zdroj: Marek Kučera