Dušené fazole s pošírovaným vejcem a fetou

Moje hodnocení
6x

Krásné bezmasé jídlo, ovšem úplně nabité bílkovinami a dalšími blahodárnými látkami. Kombinace máslových fazolí s fetou mu dodává famózní švih, ale hvězdou jsou tu samozřejmě vláčně se rozplývající pošírovaná vejce.

2 porce
30 minut

Suroviny

  • olivový olej 5 lžic
  • šalotka, nakrájená nadrobno 1 ks
  • česnek (česnek, rozetřený) 1 stroužek
  • velké bílé (máslové) fazole, scezené 1 plechovka
  • drcený římský kmín 1/2 lžičky
  • sušený tymián (tymián) 1/2 lžičky
  • mletý koriandr 1/2 lžičky
  • zeleninový vývar 120 ml
  • citronová šťáva 1 lžička
  • hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžíce
  • vejce 2 ks
  • rozdrobená feta 200 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • pažitka, chilli vločky a nasucho opečené krajíce chleba k podávání

Postup přípravy

  1. Ve vyšší pánvi nebo v nízkém kastrolu rozehřejte olej a osmažte na něm šalotku a česnek, až zvláční. Přidejte fazole, římský kmín, tymián a koriandr. Osolte, opepřete a za občasného promíchání vařte 2 až 3 minuty. Pak vlijte vývar, citronovou šťávu, přidejte petrželku a na velmi mírném stupni vařte asi 10 minut. Je-li třeba, osolte a opepřete.
  2. V kastrůlku uveďte do varu vodu. Do malého hrnečku dejte kus potravinové fólie tak, aby se dala zavázat, nebo mikrotenový sáček. Opatrně do něj vyklepněte jedno vejce, zavažte, stejně připravte i druhé vejce a poté obě vložte do vroucí vody a vařte na velmi mírném stupni asi 4 minuty.
  3. Při podávání dejte fazole do hlubokého talíře, navrch posaďte vejce, posypte rozdrobenou fetou, pažitkou, chilli a přidejte krajíc dokřupava opečeného chleba.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty