Maso
- mleté maso (nejlépe směs) 250 g
- sójová omáčka 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- zázvor (čerstvý ) 2cm kousek
Smažená rýže
- rostlinný olej 1 lžíce
- chilli pasta (korejská chilli pasta gochujang (nemusí být)) 1 vrchovatá lžička
- buráky 50 g
- mrkev (velká ) 1 ks
- brokolice 1/3 hlávky
- jasmínová rýže (uvařená a vychladlá ) 600 g
- sójová omáčka (světlá ) 4 lžíce
- sójová omáčka (tmavá ) 1 lžíce
- ústřicová omáčka 2 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
- voda 3 lžíce
- mražený hrášek 1 velká hrst
Postup přípravy
- Do misky dejte mleté maso, lžíci sójovky, najemno nasekaný česnek a oloupaný a nastrouhaný zázvor. Vše promíchejte a nechte 10 minut odstát.
- Ve velké pánvi nebo ve woku rozehřejte olej. Rozprostřete na něj maso do jedné vrstvy, zkuste maso co nejvíce rozmělnit na malé kousky a vše zprudka restujte dozlatova.
- Přidejte chilli pastu gochujang a krátce zarestujte. Přihoďte buráky, mrkev nastrouhanou nebo nakrájenou na tenké julienne nudličky a brokolici rozdělenou na drobné růžičky.
- Po minutě restování přidejte rýži a za častého míchání restujte asi 4 minuty.
- Mezitím smíchejte v misce obě sójové a ústřičnou omáčku s vodou a sezamovým olejem. Omáčku přelijte přes rýži, přisypte mražený hrášek a 30 vteřin spolu zarestujte.
- Pokud máte rádi ostrá jídla, můžete před podáváním zakapat chilli olejem nebo srirachou.
PRIMA TIP: Zeleninu můžete různě variovat – hodí se i červená paprika, zelené fazolky, žampiony nebo hlíva, pórek, jarní cibulky, pak choi...