Suroviny
- těstoviny (drobné (mušličky, penne, kolínka)) 500 g
- máslo 70 g
- hladká mouka 45 g
- mléko (ohřáté) 1,2 litru
- sýr (typu čedar, nastrouhaný) 500 g
- krémový sýr (jemný (žervé)) 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Těstoviny uvařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou, o minutu méně, než byste je vařili běžně. Sceďte je.
- Mezitím si připravte omáčku. Máslo rozehřejte v silnostěnném kastrolu na středním stupni. Vsypte mouku a promíchávejte, až trochu zezlátne, 2 až 3 minuty. Za stálého promíchávání vlijte ohřáté mléko. Vařte a promíchávejte dál, až začne bešamel houstnout.
- Příkon snižte na nízký a do omáčky vmíchejte oba sýry, osolte ji a opepřete. Nakonec vmíchejte těstoviny, kastrol přikryjte a počkejte, až se do nich omáčka trochu vsákne, 3 až 5 minut. Pak znovu promíchejte a můžete podávat.
PRIMA TIP: Těstoviny se sýrovou omáčkou je možné také krátce zapéct v předehřáté troubě, v tom případě je ještě posypte dalším nastrouhaným sýrem (pro pikantnější chuť vyzkoušejte plísňové sýry) a počkejte, až se v troubě rozteče. Také bešamelovou omáčku je možné různě ochutit, například paprikou, bylinkami nebo trochou dijonské hořčice.