Extra sýrové těstoviny

Moje hodnocení
12x

Klasika podle italského vzoru, ale v americkém podání je jednoduchá, rychlá a velmi útěšná – i jarní večery mohou být chladné.

6 porcí
30 minut
americká

Suroviny

  • drobné těstoviny (mušličky, penne, kolínka) 500 g
  • máslo 70 g
  • hladká mouka 45 g
  • mléko, ohřáté 1,2 litru
  • sýr typu čedar, nastrouhaný 500 g
  • jemný krémový sýr (žervé) 100 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Těstoviny uvařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou, o minutu méně, než byste je vařili běžně. Sceďte je.
  2. Mezitím si připravte omáčku. Máslo rozehřejte v silnostěnném kastrolu na středním stupni. Vsypte mouku a promíchávejte, až trochu zezlátne, 2 až 3 minuty. Za stálého promíchávání vlijte ohřáté mléko. Vařte a promíchávejte dál, až začne bešamel houstnout.
  3. Příkon snižte na nízký a do omáčky vmíchejte oba sýry, osolte ji a opepřete. Nakonec vmíchejte těstoviny, kastrol přikryjte a počkejte, až se do nich omáčka trochu vsákne, 3 až 5 minut. Pak znovu promíchejte a můžete podávat.

PRIMA TIP: Těstoviny se sýrovou omáčkou je možné také krátce zapéct v předehřáté troubě, v tom případě je ještě posypte dalším nastrouhaným sýrem (pro pikantnější chuť vyzkoušejte plísňové sýry) a počkejte, až se v troubě rozteče. Také bešamelovou omáčku je možné různě ochutit, například paprikou, bylinkami nebo trochou dijonské hořčice.

Další výtečné recepty s mlékem, sýry a dalšími mléčnými výrobky najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty