Karolína Fourová

Koprovka se ztraceným vejcem a pečenými bramborami

Moje hodnocení
16x

Koprovku buď lidé milují, nebo nesnášejí. Pokud patříte do druhé skupiny, možná jste ještě nejedli žádnou dobrou. Poctivá koprová omáčka se vaří ze zeleninového vývaru, do kterého se přidá smetana, kopr a ocet. A pokud si k ní připravíte drobné brambůrky grenaille a ztracené vejce, jehož žloutek se po rozkrojení smíchá se sametově hebkou omáčkou a mírně ji osladí, nejspíš si koprovku zamilujete.

4 porce
60 minut
česká

Omáčka

K podávání

Postup přípravy

  1. Vývar ohřejte. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Brambory omyjte, velké kusy pokrájejte na čtvrtky, malé brambůrky grenaille ponechte v celku, zakápněte je olejem a pečte v rozehřáté troubě dozlatova a doměkka zhruba 30 minut.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejte na středním stupni máslo, vmíchejte cukr, ocet a mouku, až mouka zpění a vznikne jíška.
  4. Do jíšky přilévejte po troškách horký vývar. Vlijte jednu naběračku vývaru a metlou vešlehejte do mouky, až vytvoříte jemné krémové velouté.
  5. Kopr omyjte a otrhejte větší část listů do misky, použijete je na ozdobení na závěr. Zbylou nať dejte do hrnce, přiklopte ho a nechte ho mírně probublávat přibližně 20 minut.
  6. Do rendlíku vlijte vodu do výšky 10 cm, promíchejte s octem a přiveďte ji k varu. Vejce rozklepněte do malé mističky nebo šálku. Jakmile voda vře mírným varem, udělejte obráceným koncem vařečky uprostřed vír a opatrně do něj vlijte vejce. Nechte vařit 3 minuty, vyjměte děrovanou naběračkou a vložte do misky se studenou vodou. Stejným způsobem uvařte i zbylá vejce.
  7. Z omáčky vyjměte koprovou nať. Do hrnku odeberte 2 naběračky omáčky, vmíchejte do ní smetanu ke šlehání a vlijte ji zpět do hrnce. Míchejte a omáčku jen lehce prohřejte. Nevařte ji, aby se nesrazila.
  8. Do hlubokého talíře dejte pečené brambory, vlijte omáčku a položte zastřené vejce. Posypte koprem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Karolína Fourová

Karolína Four Karolína Fourová

Výživa člověka se stala jedním z nejkontroverznějších témat poslední doby. Díky internetu a sociálním sítím, kde má možnost sdílet kdokoliv cokoliv, a to hned, se výživové mýty šíří rychlostí blesku. Orientovat se v džungli protichůdných doporučení je složité a poznat pravdu ještě složitější. Výživa přitom zásadním způsobem ovlivňuje náš život i naši budoucnost. Výživová specialistka Karolína Fourová se proto rozhodla srozumitelně sepsat základní principy stravování. Ve své knize představuje jednotlivé složky výživy a jejich úkol v lidském organismu. Naučí vás číst správně obaly potraviny, vybírat si ty prospěšné. Přidává i svých 40 oblíbených receptů, ve kterých si získané znalosti rovnou ověříte.

www.karolinafour.cz


Přečtěte si také

Recepty