Omáčka
- zeleninový vývar 500 ml
- máslo 60 g
- cukr krupice 1 lžička
- ocet 1 lžíce
- hladká mouka 2 vrchovaté lžíce
- kopr (čerstvý ) 1 svazek
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml
K podávání
- brambory (grenaille) 600 g
- olivový olej 1 lžíce
- ocet 1 lžíce
- vejce 4 ks
Postup přípravy
- Vývar ohřejte. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Brambory omyjte, velké kusy pokrájejte na čtvrtky, malé brambůrky grenaille ponechte v celku, zakápněte je olejem a pečte v rozehřáté troubě dozlatova a doměkka zhruba 30 minut.
- Ve velkém hrnci rozehřejte na středním stupni máslo, vmíchejte cukr, ocet a mouku, až mouka zpění a vznikne jíška.
- Do jíšky přilévejte po troškách horký vývar. Vlijte jednu naběračku vývaru a metlou vešlehejte do mouky, až vytvoříte jemné krémové velouté.
- Kopr omyjte a otrhejte větší část listů do misky, použijete je na ozdobení na závěr. Zbylou nať dejte do hrnce, přiklopte ho a nechte ho mírně probublávat přibližně 20 minut.
- Do rendlíku vlijte vodu do výšky 10 cm, promíchejte s octem a přiveďte ji k varu. Vejce rozklepněte do malé mističky nebo šálku. Jakmile voda vře mírným varem, udělejte obráceným koncem vařečky uprostřed vír a opatrně do něj vlijte vejce. Nechte vařit 3 minuty, vyjměte děrovanou naběračkou a vložte do misky se studenou vodou. Stejným způsobem uvařte i zbylá vejce.
- Z omáčky vyjměte koprovou nať. Do hrnku odeberte 2 naběračky omáčky, vmíchejte do ní smetanu ke šlehání a vlijte ji zpět do hrnce. Míchejte a omáčku jen lehce prohřejte. Nevařte ji, aby se nesrazila.
- Do hlubokého talíře dejte pečené brambory, vlijte omáčku a položte zastřené vejce. Posypte koprem.
Koprovka se ztraceným vejcem a pečenými bramborami 2 Zdroj: Nejez blbě / Karolína Fourová