Vaříme beze zbytku

Čínská kaše congee ze zbylé rýže

Moje hodnocení
2x

Rýžovou kaši congee (čtěte kondži) považuje tradiční čínská medicína za léčivou. Přidávají se do ní mořské řasy, zázvor a další prohřívací koření a pasty, které napomáhají trávení, odhánějí nachlazení či trudnomyslnost. Pravdou je, že se snadno tráví a tělu dodá vitaminy i minerály a také potřebné tekutiny.

2 porce
30 minut
čínská

Kaše

Dochucení

Postup přípravy

  1. Rýži zalijte v hrnci vývarem, přidejte zázvor a vařte na středním stupni zhruba 30 minut, až vznikne hustá kaše. Občas promíchejte. Délka vaření a konzistence záleží na použité rýži –kulatozrnná se rozvaří více, basmati není tak krémová, jasmínová zůstává sypká.
  2. Pokud chcete kaši podávat s vejci, uvařte je ve vroucí vodě – 8 minut natvrdo, 3 minuty nahniličko. Zchlaďte je ve studené vodě a pak oloupejte.
  3. Používáte-li masový vývar, oberte kosti a maso natrhejte na kousky.
  4. Kaši dochuťte sójovou či rybí omáčkou. Jarní cibulku nasekejte nadrobno a posypte jí kaši. Zakápněte chilli olejem, posypte sezamem a smaženou cibulkou a podávejte s vejci či masem, případně kimči.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vaříme beze zbytku

Kateřina Bičíková Vaříme beze zbytku

Recepty od kořínku až po květ

Zbylé přílohy, okrájené kousky zeleniny, přezrálé ovoce… Také si s nimi mnohdy nevíte rady, ale vyhodit je nechcete? To je dobře, protože i z těchto surovin můžete připravit spousty skvělých a chutných jídel!

Přinášíme vám osmdesátku úžasných receptů ze zbytků – i beze zbytku. Zkrátka receptů, kde zpracujete kompletně celou surovinu: od kořínku až po květ! Nevyhazujte nať kořenové zeleniny, slupky jablek nebo brambor ani okoralé zbylé knedlíky. Kulinární redaktorka Kateřina Bičíková vás ve své kuchařce Vaříme bez zbytku naučí, jak tyto surovinové outsidery jednoduše a lahodně zpracovat.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty