Suroviny
- mleté maso (krůtí nebo hovězí s vepřovým, koření viz níže) 500 g
- vejce 1 ks
- strouhanka (nebo kukuřičná krupice, pokud chcete bezlepek) 2 lžíce (podle hustoty masové směsi)
- čerstvě namletý pepř
- sůl 1/2 lžičky
Omáčka
- máslo (nebo ghí) 60 g
- hladká mouka (nebo hraška pro bezlepkovou verzi) 50 g
- cibule 1 ks
- loupaná rajčata (stačí konzerva) 400 g
- vývar (hovězí či drůbeží) 800 ml
- mletá skořice 1/2 lžičky
- bobkový list 1 ks
- nové koření 5 kuliček
- sušený tymián 1/2 lžičky
- rajský protlak 140 g
- ocet (na dochucení)
- cukr (na dochucení)
- pepř celý 5 kuliček
Postup přípravy
- Masové koule: Všechny ingredience kromě strouhanky/kukuřičné krupice vložte do mísy a pečlivě promíchejte.
- Pokud jdou ze směsi tvořit koule, které se nerozpatlávají a drží tvar, můžete rovnou tvarovat koule o velikosti ping-pongového míčku. Pokud je směs příliš řídká, přidejte strouhanku/kukuřičnou krupici.
- Masové koule vyskládejte na tác a připravte omáčku.
- Omáčka: Cibuli nasekejte najemno. V hrnci rozpusťte máslo, přihoďte cibuli a restujte dozlatova.
- Snižte plamen a cibuli zasypejte moukou (hraškou) a asi minutu opékejte. Přidejte rajčata, promíchejte a směs zalijte vývarem.
- Přidejte bobkový list, pepř, nové koření, tymián a skořici, osolte a přiveďte k varu.
- Pak do omáčky přidejte připravené masové koule, zlehka promíchejte, přikryjte pokličkou, snižte plamen a duste 45 minut.
- Po stanoveném čase vyjměte maso z hrnce. Zbylou omáčku přes síto přeceďte a na plamen už nevracejte. Přidejte do ní rajský protlak a drátěnou metličkou promíchejte. Dochuťte octem a cukrem – obvykle stačí 1 lžíce octa a 3 lžičky cukru, ale každý se řídí vlastní chutí.
- Masové koule vraťte do omáčky, aby dále nechladly. Podávejte s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.
Koření na dochucení masa
- do hovězího masa (nebo směsi hovězí + vepřové): 1 lžíčka lístků petržele, 1 lžička oregana, půl menší červené cibule nadrobno, 1/2 lžičky citronové kůry
- do krůtího masa: oregano, bazalka, petrželka (od všeho lžička), 1 stroužek česneku (nebo lžička sušeného), trošku sladké papriky
Vyzkoušejte i recept na klasickou rajskou omáčku s hovězím masem:
Připravte i další oblíbenou klasiku - plněné papriky s rajskou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE