Poctivá rajská omáčka s masovými koulemi

Moje hodnocení
433x

Každý rajskou omáčku vaří podle sebe, Marcela z blogu Pradobroty ji zkoušela jen z rajčat a nebo jen z protlaku, jednou i bez vývaru jen z vody, ale ta nejlepší, u které zůstala, obsahuje všechno – vývar, rajčata i protlak. Taková rajská omáčka jim doma chutná nejvíc! :) Zkuste i jejich verzi s masovými koulemi, která je oproti klasickému hovězímu o dost rychlejší a chutná přímo skvěle!

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

Omáčka

Postup přípravy

  1. Masové koule: Všechny ingredience kromě strouhanky/kukuřičné krupice vložte do mísy a pečlivě promíchejte.
  2. Pokud jdou ze směsi tvořit koule, které se nerozpatlávají a drží tvar, můžete rovnou tvarovat koule o velikosti ping-pongového míčku. Pokud je směs příliš řídká, přidejte strouhanku/kukuřičnou krupici.
  3. Masové koule vyskládejte na tác a připravte omáčku.
  4. Omáčka: Cibuli nasekejte najemno. V hrnci rozpusťte máslo, přihoďte cibuli a restujte dozlatova.
  5. Snižte plamen a cibuli zasypejte moukou (hraškou) a asi minutu opékejte. Přidejte rajčata, promíchejte a směs zalijte vývarem.
  6. Přidejte bobkový list, pepř, nové koření, tymián a skořici, osolte a přiveďte k varu.
  7. Pak do omáčky přidejte připravené masové koule, zlehka promíchejte, přikryjte pokličkou, snižte plamen a duste 45 minut.
  8. Po stanoveném čase vyjměte maso z hrnce. Zbylou omáčku přes síto přeceďte a na plamen už nevracejte. Přidejte do ní rajský protlak a drátěnou metličkou promíchejte. Dochuťte octem a cukrem – obvykle stačí 1 lžíce octa a 3 lžičky cukru, ale každý se řídí vlastní chutí.
  9. Masové koule vraťte do omáčky, aby dále nechladly. Podávejte s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.

Koření na dochucení masa

  • do hovězího masa (nebo směsi hovězí + vepřové): 1 lžíčka lístků petržele, 1 lžička oregana, půl menší červené cibule nadrobno, 1/2 lžičky citronové kůry
  • do krůtího masa: oregano, bazalka, petrželka (od všeho lžička), 1 stroužek česneku (nebo lžička sušeného), trošku sladké papriky

Vyzkoušejte i recept na klasickou rajskou omáčku s hovězím masem:

Připravte i další oblíbenou klasiku - plněné papriky s rajskou omáčkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pradobroty

Pradobroty

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.


Přečtěte si také

Recepty