Léto si zeleninové saláty přímo žádá! Nikdy jindy jich nesníte tolik, jako právě v horkých dlouhých dnech. Jsou zdravé a navíc rychle připravené. Naučte se základní dresink, který letos rozhodně využijete. K přípravě vinaigrette nepotřebujete žádné odměrky ani přesný postup. Vše je jen na vaší chuti.
Základní recept na salátovou zálivku vinaigrette. Jaký olej a ocet vybrat?
Základní recept na vinaigrette
Nejzákladnější receptura pro výrobu salátového vinaigrette je jeden díl octa smíchaný se třemi až čtyřmi díly oleje. Můžete například použít jednu polévkovou lžíci jablečného octa a tři polévkové lžíce olivového oleje. Nebo můžete udělat velkou dávku dresinku a použít 1/4 šálku octa smíchaného se 3/4 šálky oleje.
Výběr oleje
K výrobě vinaigrette určitě použijte chuťově výraznější olej. Může to být extra panenský olivový, ořechový nebo dokonce i avokádový. Nemusíte používat nijak zvlášť luxusní nebo drahý olej, ale rozhodně sáhněte po nějakém s příchutí, kterou máte rádi.
Výběr octa
S výběrem octa je to velmi podobné. Vyberte si takový, který vám chutná. Jablečný, červený vinný, bílý vinný, rýžový a balzamikový ocet jsou volbami, kterými nic nezkazíte. Kromě octa můžete použít i čerstvě vymačkané citronové, limetkové nebo jiné citrusové šťávy.
Klasický lihový ocet však do vinaigette není vhodný, neboť má až příliš agresivní a silnou chuť. Ta není v této zálivce úplně žádoucí.
Co do vinaigrette ještě přidat?
Základem vinaigrette je olej a ocet, na dochucení pak použijte sůl a čerstvě namletý pepř. Pokud chcete udělat salát ještě zajímavější, přidejte třeba čerstvé nebo sušené bylinky.
Lžíce hořčice dresink také skvěle povznese a přidá mu štiplavost. Někteří pro změnu nedají dopustit na miso pastu. Ta dodává jemnou a slano-sladkou chuť. Čerstvé bylinky zase zařídí osobitost a neokoukanost dresinku. Zkuste také přidat nadrobno nakrájenou šalotku nebo mletý česnek. Pokud jste milovníkem sladkoslaných kombinací, přidejte med nebo agávový sirup.
Jak vyrobit vinaigrette
Jakmile jste vybrali všechny potřebné ingredience, je čas vše smíchat dohromady. Olej a ocet se přirozeně oddělují do dvou samostatných vrstev. Proto je třeba je spojit dohromady a vytvořit z nich emulzi. Tu jednoduše vyšleháte vidličkou nebo malou metličkou v misce. Stačí do misky přidat olej a ocet, naklonit ji a několik sekund rychle šlehat. Po chvilce se začnou obě složky spojovat. V tuto chvíli přidejte zbylé ingredience a ještě vše znovu promíchejte. Dejte si pozor, emulze se rychle rozdělí zpět na olej a ocet, takže ji ihned vlijte do salátu.
Než svůj vinaigrette skutečně použijete do salátu, nezapomeňte jej ochutnat a doladit k dokonalosti. A rozhodně se nebojte použít vinaigrette i na další pokrmy, hodí se k pečené či dušené zelenině nebo k rybě.
Zdroj: thekitchn.com; foto: iStock.com