Zálivka
- dijonská hořčice 1/4 šálku
- olivový olej 1/4 šálku
- citronová šťáva 3 lžíce
- med 2 lžíce
- sůl 1/4 lžičky
- čerstvě namletý pepř
Chřest
- zelený chřest 1 kg
- olivový olej 1 lžíce
- zálivka (medovo-hořčičná ) 1/3 šálku
- parmazán (k podávání)
- čerstvě namletý pepř
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Zálivka: Do nádoby s víkem dejte hořčici, olivový olej, citronovou šťávu, med, sůl a pepř. Pořádně utěsněte víko a důkladně protřepejte, aby se všechny přísady spojily. Chcete-li, aby zálivka měla krémovou konzistenci, připravte ji v mixéru. Skladujte ji chlazenou ve vzduchotěsné nádobě až dva týdny.
- Chřest: Rozpalte gril na střední až vysokou teplotu a grilovací rošt umístěte 5–10 cm nad uhlí.
- Od stále ještě svázaného chřestu odkrojte asi 5 cm odspodu.
- Chřest opláchněte a nechte na stonky přilnout trochu vody. Pak ho přeneste na talíř nebo pečicí papír; díky uvolňování páry z vody se lépe peče. Poté chřest rovnoměrně potřete olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem.
- Chřest položte na rošt nad přímý oheň. Během přípravy ho často otáčejte, než změkne a je osmahlý to trvá asi 5–10 minut. Buďte opatrní, aby vám chřest nepropadl roštem.
- Hotový chřest přendejte na servírovací desku s pečicím papírem nebo rovnou na talíře a pokapejte dresinkem. Parmazán vcelku přiložte k talíři se struhadlem, aby si každý mohl sám sýr nastrouhat.
- Podávejte teplé nebo studené. Zbytky uložte do vzduchotěsné nádoby, v chladu vydrží až čtyři dny.
Grilovaný zelený chřest se zálivkou z medové hořčice a parmazánem Zdroj: Vaříme pod širákem