Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Grilovaný zelený chřest se zálivkou z medové hořčice a parmazánem
Připravit zelený chřest na grilu je přímo geniální nápad! Zachová si šťavnatost, ale získá křupavost a příjemnou kouřovou chuť. Doplňte ho výtečnou zálivkou s hořčicí a medem – té připravte rovnou větší množství, hodí se i na saláty a dobře funguje i jako marináda na maso.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
Zálivka:
- dijonská hořčice 1/4 šálku
- olivový olej 1/4 šálku
- citronová šťáva 3 lžíce
- med 2 lžíce
- sůl 1/4 lžičky
- čerstvě namletý pepř
Chřest:
- zelený chřest 1 kg
- olivový olej 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
- medovo-hořčičná zálivka 1/3 šálku
- parmazán k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Zálivka: Do nádoby s víkem dejte hořčici, olivový olej, citronovou šťávu, med, sůl a pepř. Pořádně utěsněte víko a důkladně protřepejte, aby se všechny přísady spojily. Chcete-li, aby zálivka měla krémovou konzistenci, připravte ji v mixéru. Skladujte ji chlazenou ve vzduchotěsné nádobě až dva týdny.
- Chřest: Rozpalte gril na střední až vysokou teplotu a grilovací rošt umístěte 5–10 cm nad uhlí.
- Od stále ještě svázaného chřestu odkrojte asi 5 cm odspodu.
- Chřest opláchněte a nechte na stonky přilnout trochu vody. Pak ho přeneste na talíř nebo pečicí papír; díky uvolňování páry z vody se lépe peče. Poté chřest rovnoměrně potřete olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem.
- Chřest položte na rošt nad přímý oheň. Během přípravy ho často otáčejte, než změkne a je osmahlý to trvá asi 5–10 minut. Buďte opatrní, aby vám chřest nepropadl roštem.
- Hotový chřest přendejte na servírovací desku s pečicím papírem nebo rovnou na talíře a pokapejte dresinkem. Parmazán vcelku přiložte k talíři se struhadlem, aby si každý mohl sám sýr nastrouhat.
- Podávejte teplé nebo studené. Zbytky uložte do vzduchotěsné nádoby, v chladu vydrží až čtyři dny.
Vaříme pod širákem
Originální, snadné a svěží recepty pro vaření pod širým nebem. Ať už jste venku v přírodě s rodinou nebo s přáteli, v této knize najdete tipy pro všechny příležitosti. Vaše výpravy za dobrodružstvím vám teď budou chutnat ještě lépe!