Grilovaný zelený chřest se zálivkou z medové hořčice a parmazánem
Zdroj: Vaříme pod širákem
Grilovaný zelený chřest se zálivkou z medové hořčice a parmazánem
Zdroj:
Vaříme pod širákem
Připravit zelený chřest na grilu je přímo geniální nápad! Zachová si šťavnatost, ale získá křupavost a příjemnou kouřovou chuť. Doplňte ho výtečnou zálivkou s hořčicí a medem – té připravte rovnou větší množství, hodí se i na saláty a dobře funguje i jako marináda na maso.
Postup přípravy
-
Zálivka: Do nádoby s víkem dejte hořčici, olivový olej, citronovou šťávu, med, sůl a pepř. Pořádně utěsněte víko a důkladně protřepejte, aby se všechny přísady spojily. Chcete-li, aby zálivka měla krémovou konzistenci, připravte ji v mixéru. Skladujte ji chlazenou ve vzduchotěsné nádobě až dva týdny.
-
Chřest: Rozpalte gril na střední až vysokou teplotu a grilovací rošt umístěte 5–10 cm nad uhlí.
-
Od stále ještě svázaného chřestu odkrojte asi 5 cm odspodu.
-
Chřest opláchněte a nechte na stonky přilnout trochu vody. Pak ho přeneste na talíř nebo pečicí papír; díky uvolňování páry z vody se lépe peče. Poté chřest rovnoměrně potřete olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem.
-
Chřest položte na rošt nad přímý oheň. Během přípravy ho často otáčejte, než změkne a je osmahlý to trvá asi 5–10 minut. Buďte opatrní, aby vám chřest nepropadl roštem.
-
Hotový chřest přendejte na servírovací desku s pečicím papírem nebo rovnou na talíře a pokapejte dresinkem. Parmazán vcelku přiložte k talíři se struhadlem, aby si každý mohl sám sýr nastrouhat.
-
Podávejte teplé nebo studené. Zbytky uložte do vzduchotěsné nádoby, v chladu vydrží až čtyři dny.
Grilovaný zelený chřest se zálivkou z medové hořčice a parmazánem
Zdroj: Vaříme pod širákem
Grilovaný zelený chřest se zálivkou z medové hořčice a parmazánem
Zdroj:
Vaříme pod širákem