Zálivka
- česnek (středně velká palička) 1 ks
- citronová šťáva 60 ml
- dijonská hořčice 5 ml
- olivový olej 125 ml
- petrželka (nasekaná) 30 ml
- pažitka (nasekaná) 15 ml
Salát
- červená paprika (rozpůlená a zbavená semínek) 2 ks
- žlutá paprika (rozpůlená a zbavená semínek) 2 ks
- cizrna (vařená, okapaná a propláchnutá) 1 plechovka
- feta (nadrobený) 100 g
- řeřicha (nebo polníček)
Postup přípravy
- Česnekové paličce odřízněte špičku. Pokapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a dejte na pekáč. Rozpůlené papriky dejte na pekáč a také pokapejte olejem.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30–40 minut, až bude česnek úplně měkký. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Papriky vyndejte z trouby dříve, jakmile začnou lehce černat. Dejte je do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte je asi 10 minut zapařit.
- Vymačkejte z palice změklé stroužky česneku do kuchyňského robota. Přidejte šťávu z citronu, hořčici a olivový olej a umixujte na hladký dresink. Přelijte do servírovací misky a vmíchejte nasekanou petrželku a pažitku.
- Odstraňte z paprik slupku a nakrájejte je na proužky. V míse smíchejte s propláchnutou a okapanou cizrnou, nalámaným sýrem feta a řeřichou či polníčkem. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Podávejte s dresinkem.