Pórek
- pórek (středně velké ) 8 ks
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- česnek (nakrájený na tenké plátky) 2 stroužky
- bílé víno 3 lžíce
- vývar (kuřecí nebo zeleninový ) 60 ml
- mořská sůl (jemná )
- čerstvě namletý pepř (černý )
Vinaigrette
- extra virgin olivový olej 80 ml
- dijonská hořčice 1 lžíce
- Sherry ocet 2 lžíce
- pažitka (nasekaná čerstvá) 1 menší hrst
- mořská sůl (jemná )
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- PŘIPRAVTE PÓRKY. Z každého kusu zeleniny odkrojte tmavě zelené části a kořínky a odstraňte vnější listy. Každý pórek pak opláchněte pod studenou tekoucí vodou.
- Ve velkém hrnci na středním plamenu rozehřejte olivový olej. Přidejte česnek a minutu restujte. Přidejte pórky, osolte a opepřete a restujte 5 minut. Přilijte víno a zvolna vařte 2 minuty, dokud se alkohol neodpaří. Přilijte vývar, přikryjte pokličkou a vařte cca 10 minut, až jsou pórky tak akorát měkké.
- MEZITÍM PŘIPRAVTE VINAIGRETTE. V misce smíchejte olivový olej, hořčici a ocet. Osolte a opepřete.
- Pórky podélně rozkrojte na dvě poloviny a položte je na servírovací talíř. Polijte dresinkem vinaigrette a posypte pažitkou.