Liz Franklinová

Žampiony se špenátem, bílými fazolemi a citronovou tahini zálivkou

Moje hodnocení
11x

Žampiony portobellini mají příjemnou, lahodně pikantní chuť a vůni a stojí za to se po nich pídit, ale snáz si je vypěstujete, než je koupíte v obchodě, proto je bez obav nahraďte drobnými bílými či hnědými žampiony nebo velkými portobello.

3 porce
30 minut

Suroviny

Zálivka

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Z žampionů odstraňte třeň (nožky s krajkou) a položte je na plech klobouky dolů (výtrusy nahoru). Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno nebo prolisujte do oleje, promíchejte s tymiánem a směs naneste na žampiony. Uchovejte 1 lžíci ochuceného oleje. Žampiony vložte do trouby a pečte je 10–15 minut doměkka.
  2. Fazole sceďte, propláchněte a promíchejte se špenátem a odloženou lžící oleje. Směs rozdělte mezi houby a dopečte 4–5 minut, špenát lehce zavadne a fazole se prohřejí.
  3. Mezitím promíchejte tahini pastu s citronovou šťávou a strouhanou kůrou a vodou. Česnek oloupejte, prolisujte do zálivky a promíchejte.
  4. Upečenou zeleninu rozdělte na talíře, přelijte vypečenou šťávou a podávejte s citronovou tahini zálivkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Liz Franklinová

Slovart

Jedna trouba, jeden plech a tolik možností! Liz Franklinová vám ve své knize ukáže 101 jednoduchých způsobů, jak připravit výživné a lahodné vegetariánské či veganské jídlo a udělat z vaření teplých večeří zábavu. Nechybí ani pár ovocných sladkostí, placičky, ranní ovesná kaše nebo skvělé polévky. Inspiraci autorka sbírala po celém světě, a tak pokrmy překvapují kombinacemi surovin, koření, bylinek a hrají všemi barvami, chutěmi a vůněmi. Jednoddušší už to být snad ani nemůže. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty