Najděte si recept
Na co máte chuť?

Žampiony se špenátem, bílými fazolemi a citronovou tahini zálivkou
Žampiony portobellini mají příjemnou, lahodně pikantní chuť a vůni a stojí za to se po nich pídit, ale snáz si je vypěstujete, než je koupíte v obchodě, proto je bez obav nahraďte drobnými bílými či hnědými žampiony nebo velkými portobello.
do 30 minut
3–4 porce
Suroviny (3–4 porce)
- hnědé žampiony 500 g
- česnek 2 stroužky
- extra panenský olivový olej 100 ml
- lístky tymiánu 1 lžička
- bílé fazole cannellini 1 konzerva (400 g)
- špenátové lístky 4 velké hrsti
Zálivka:
- sezamová pasta tahini 75 g
- citron 1 ks
- studená voda 60–75 ml
- česnek 2 stroužky
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Z žampionů odstraňte třeň (nožky s krajkou) a položte je na plech klobouky dolů (výtrusy nahoru). Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno nebo prolisujte do oleje, promíchejte s tymiánem a směs naneste na žampiony. Uchovejte 1 lžíci ochuceného oleje. Žampiony vložte do trouby a pečte je 10–15 minut doměkka.
- Fazole sceďte, propláchněte a promíchejte se špenátem a odloženou lžící oleje. Směs rozdělte mezi houby a dopečte 4–5 minut, špenát lehce zavadne a fazole se prohřejí.
- Mezitím promíchejte tahini pastu s citronovou šťávou a strouhanou kůrou a vodou. Česnek oloupejte, prolisujte do zálivky a promíchejte.
- Upečenou zeleninu rozdělte na talíře, přelijte vypečenou šťávou a podávejte s citronovou tahini zálivkou.
Zeleninové zázraky z jednoho plechu
Jedna trouba, jeden plech a tolik možností! Liz Franklinová vám ve své knize ukáže 101 jednoduchých způsobů, jak připravit výživné a lahodné vegetariánské či veganské jídlo a udělat z vaření teplých večeří zábavu. Nechybí ani pár ovocných sladkostí, placičky, ranní ovesná kaše nebo skvělé polévky. Inspiraci autorka sbírala po celém světě, a tak pokrmy překvapují kombinacemi surovin, koření, bylinek a hrají všemi barvami, chutěmi a vůněmi. Jednoddušší už to být snad ani nemůže.
Vydalo nakladatelství Slovart.
Vydalo nakladatelství Slovart.