Suroviny
- žampiony (hnědé ) 500 g
- česnek 2 stroužky
- extra virgin olivový olej 100 ml
- tymián (lístky ) 1 lžička
- bílé fazole (cannellini) 1 konzerva (400 g)
- špenát (špenátové lístky) 4 velké hrsti
Zálivka
- sezamová pasta tahini 75 g
- citron 1 ks
- voda (studená ) 60–75 ml
- česnek 2 stroužky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Z žampionů odstraňte třeň (nožky s krajkou) a položte je na plech klobouky dolů (výtrusy nahoru). Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno nebo prolisujte do oleje, promíchejte s tymiánem a směs naneste na žampiony. Uchovejte 1 lžíci ochuceného oleje. Žampiony vložte do trouby a pečte je 10–15 minut doměkka.
- Fazole sceďte, propláchněte a promíchejte se špenátem a odloženou lžící oleje. Směs rozdělte mezi houby a dopečte 4–5 minut, špenát lehce zavadne a fazole se prohřejí.
- Mezitím promíchejte tahini pastu s citronovou šťávou a strouhanou kůrou a vodou. Česnek oloupejte, prolisujte do zálivky a promíchejte.
- Upečenou zeleninu rozdělte na talíře, přelijte vypečenou šťávou a podávejte s citronovou tahini zálivkou.
Žampiony se špenátem, bílými fazolemi a citronovou tahini zálivkou Zdroj: Zeleninové zázraky z jednoho plechu
Žampiony se špenátem, bílými fazolemi a citronovou tahini zálivkou Zdroj: Zeleninové zázraky z jednoho plechu