Vinaigrette: základní recept na nejlepší salátovou zálivku

Moje hodnocení
27x

Vinaigrette je francouzský výraz pro salátový dresink. Základem je vždy olej a kyselá složka v poměru 3 : 1, ale to je opravdu pouze základ, na kterém lze vystavět spoustu dalších chutí a zálivku různě obměňovat.

4 porce
10 minut
francouzská

Suroviny

  • olej 100 ml
  • dobrý vinný ocet nebo citronová šťáva 30 ml
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • salátové listy 300 g

Připravit dobrý listový salát není nijak složité, stačí znát jen pár základních pravidel. Zálivku vždy připravujte zvlášť – můžete ji udělat v malé skleničce s víčkem, do které dáte všechny ingredience, uzavřete a důkladným protřepáním vytvoříte dresink. Staromilci ovšem spoléhají na ruční práci s metličkou.

Zálivku vmíchejte k salátovým listům až těsně před podáváním, aby salát nezvadl. A vždy salátové lístky před přidáním zálivky důkladně osušte!

Postup přípravy

  1. V misce prošlehejte metličkou ocet nebo citronovou šťávu se solí a čerstvě namletým pepřem.
  2. Poté začněte pomalu a postupně přilévat olej tenkým pramínkem a metličkou ho zašlehávejte tak, aby vznikla krémová emulze.
  3. Hotovou zálivku vmíchejte k opraným a usušeným saltovým lístkům a ihned podávejte.

PRIMA TIPY:

  • Pro začátek volte obyčejnou verzi třeba ze slunečnicového nebo extra panenského olivového oleje a citronové šťávy nebo vinného octa (lze použít bílý i červený).
  • Poté se ale nebojte experimentů a zkoušení nových kombinací. Do vinaigrette se často přidává například hořčice a i zde lze zkoušet různé druhy – dijonská, hrubozrnná, bylinková, s medem...
  • Nebojte se přidat i sladkou složku – do zálivky zašlehejte lžičku medu, javorového sirupu nebo třtinového cukru.
  • Hodí se i výrazné aromatické složky, jako je česnek, křen, miso pasta, wasabi, a hlavně čerstvé bylinky! Zkuste hladkolistou petržel, pažitku, estragon...
  • Experimentovat můžete i s druhy olejů – výborné jsou různé za studena lisované oleje jako ořechový, avokádový, makový, lněný... a stejně tak lze využít i ochucené octy (výborný je například malinový) nebo výrazný balzamikový ocet nebo krém.
  • Zkrátka, nebojte se vlastních neotřelých kombinací a vytvořte si vlastní rukopis, přesně podle své chuti!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty