Suroviny
- olej 100 ml
- vinný ocet (dobrý nebo citronová šťáva) 30 ml
- listový salát (salátové listy) 300 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Připravit dobrý listový salát není nijak složité, stačí znát jen pár základních pravidel. Zálivku vždy připravujte zvlášť – můžete ji udělat v malé skleničce s víčkem, do které dáte všechny ingredience, uzavřete a důkladným protřepáním vytvoříte dresink. Staromilci ovšem spoléhají na ruční práci s metličkou.
Zálivku vmíchejte k salátovým listům až těsně před podáváním, aby salát nezvadl. A vždy salátové lístky před přidáním zálivky důkladně osušte!
Postup přípravy
- V misce prošlehejte metličkou ocet nebo citronovou šťávu se solí a čerstvě namletým pepřem.
- Poté začněte pomalu a postupně přilévat olej tenkým pramínkem a metličkou ho zašlehávejte tak, aby vznikla krémová emulze.
- Hotovou zálivku vmíchejte k opraným a usušeným saltovým lístkům a ihned podávejte.
PRIMA TIPY:
- Pro začátek volte obyčejnou verzi třeba ze slunečnicového nebo extra panenského olivového oleje a citronové šťávy nebo vinného octa (lze použít bílý i červený).
- Poté se ale nebojte experimentů a zkoušení nových kombinací. Do vinaigrette se často přidává například hořčice a i zde lze zkoušet různé druhy – dijonská, hrubozrnná, bylinková, s medem...
- Nebojte se přidat i sladkou složku – do zálivky zašlehejte lžičku medu, javorového sirupu nebo třtinového cukru.
- Hodí se i výrazné aromatické složky, jako je česnek, křen, miso pasta, wasabi, a hlavně čerstvé bylinky! Zkuste hladkolistou petržel, pažitku, estragon...
- Experimentovat můžete i s druhy olejů – výborné jsou různé za studena lisované oleje jako ořechový, avokádový, makový, lněný... a stejně tak lze využít i ochucené octy (výborný je například malinový) nebo výrazný balzamikový ocet nebo krém.
- Zkrátka, nebojte se vlastních neotřelých kombinací a vytvořte si vlastní rukopis, přesně podle své chuti!
Vinaigrette: základní recept na nejlepší salátovou zálivku 2 Zdroj: iStock