Suroviny
- brambory (salátové) 750 g
- pistácie (pražené, solené) 150 g
- sůl 1 špetka
- limetka (alespoň 1 bio) 2 ks
- olivový olej 3 lžíce
- zeleninový vývar 5 lžic
- pepř 1 špetka
- pórek (malý) 2 ks
- sušená rajčata (v oleji) 40 g
- rukola 1 svazek
Postup přípravy
- Brambory důkladně vykartáčujte a vařte v osolené vodě asi 25 minut. Pistáciové oříšky vyloupejte, krátce promíchejte ve vařící vodě, nechte odkapat a jádra oloupejte. Polovinu oříšků najemno namelte. Bio limetu omyjte v horké vodě, otřete do sucha a nastrouhejte trochu kůry. Limetu vymačkejte, šťávu a nastrouhanou kůru smíchejte s namletými pistáciemi, olejem, horkým vývarem, solí a pepřem.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a promíchejte s připravenou zálivkou. Pórek a sušená rajčata nakrájejte na jemné nudličky, promíchejte spolu s připraveným salátem a pod pokličkou nechte asi hodinu odpočívat, aby se chutě spojily.
- Z rukoly vytřiďte uvadlé lístky, omyjte ji a nechte důkladně odkapat. Salát ještě promíchejte, dochuťte solí, pepřem a případně trochou limetové šťávy. S rukolou salát naaranžujte do servírovací mísy a posypte zbývajícími pistáciovými oříšky.