Syrové fazole
                                                    
                        Zdroj: istock.com
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Syrové fazole
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            istock.com
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Luštěniny by nám rozhodně neměly chybět v běžném jídelníčku. Jsou bohaté na bílkoviny, minerály a na dlouho zasytí. Mnohé z nich jsou však za syrova nepoživatelné a je u nich velmi důležitá správná tepelná příprava. Fazole obsahují jedovaté lektiny, které představují pro lidský organismus velké riziko. Proto je u nich a některých dalších luštěnin důležitá správná příprava.
                        
                     
                
                                
                    
    Fazole jsou velmi oblíbené při zdravém stravování. Existuje nespočet druhů a připravit se dají na různé způsoby. Za syrova však obsahují přirozeně se vyskytující toxické látky zvané lektiny. Jedná se o tepelně odolné glykoproteiny široce rozšířené v luštěninách a některých olejnatých semenech.
    Nedostatečně tepelně upravené fazole
    Jedovaté jsou i jejich lusky a další části rostlin. Na konci roku 2017 bylo asi 100 studentů a zaměstnanců hospitalizováno po konzumaci nedostatečně tepelně upravených fazolí ve školní jídelně v pevninské Číně.
    
    
    
    Jak správně vařit fazole
    V nejvyšší koncentraci se lektiny nacházejí v červených a bílých fazolích, v menším množství v různých odrůdách zelených fazolí a také v cizrně. Před konzumací se luštěniny namáčejí na několik hodin do vody, často přes noc. Tento proces pak zkracuje následné vaření. Fazole je potřeba poté z vody vyjmout a nasypat je do hrnce s čerstvou vodou. Vaření trvá různě dlouho, nicméně by se nikdy neměly vařit méně jak 10 minut ve vroucí vodě s teplotou 100 °C.
    Příznaky otravy
    Akutní otrava syrovými fazolemi zahrnuje zvracení, průjem a bolesti břicha. U malých dětí a oslabených jedinců může mít konzumace dokonce fatální následky. Nedávejte proto nikdy malým dětem fazole na hraní. Pokud dítě syrovou fazoli spolkne, okamžitě vyhledejte lékaře. Fazole také způsobují nadýmání, tento příznak je však v pořádku a za chvíli sám odezní.
    Zdroj: cfs.gov, nzip