Luštěniny by nám rozhodně neměly chybět v běžném jídelníčku. Jsou bohaté na bílkoviny, minerály a na dlouho zasytí. Mnohé z nich jsou však za syrova nepoživatelné a je u nich velmi důležitá správná tepelná příprava. Fazole obsahují jedovaté lektiny, které představují pro lidský organismus velké riziko. Proto je u nich a některých dalších luštěnin důležitá správná příprava.
Fazole potřebují správnou tepelnou přípravu. V syrovém stavu způsobí těžkou otravu
Fazole jsou velmi oblíbené při zdravém stravování. Existuje nespočet druhů a připravit se dají na různé způsoby. Za syrova však obsahují přirozeně se vyskytující toxické látky zvané lektiny. Jedná se o tepelně odolné glykoproteiny široce rozšířené v luštěninách a některých olejnatých semenech.
Nedostatečně tepelně upravené fazole
Jedovaté jsou i jejich lusky a další části rostlin. Na konci roku 2017 bylo asi 100 studentů a zaměstnanců hospitalizováno po konzumaci nedostatečně tepelně upravených fazolí ve školní jídelně v pevninské Číně.
Jak správně vařit fazole
V nejvyšší koncentraci se lektiny nacházejí v červených a bílých fazolích, v menším množství v různých odrůdách zelených fazolí a také v cizrně. Před konzumací se luštěniny namáčejí na několik hodin do vody, často přes noc. Tento proces pak zkracuje následné vaření. Fazole je potřeba poté z vody vyjmout a nasypat je do hrnce s čerstvou vodou. Vaření trvá různě dlouho, nicméně by se nikdy neměly vařit méně jak 10 minut ve vroucí vodě s teplotou 100 °C.
Příznaky otravy
Akutní otrava syrovými fazolemi zahrnuje zvracení, průjem a bolesti břicha. U malých dětí a oslabených jedinců může mít konzumace dokonce fatální následky. Nedávejte proto nikdy malým dětem fazole na hraní. Pokud dítě syrovou fazoli spolkne, okamžitě vyhledejte lékaře. Fazole také způsobují nadýmání, tento příznak je však v pořádku a za chvíli sám odezní.
redaktorka FTV Prima