Suroviny
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- klobásy salsiccia (sladké italské klobásky typu salsiccia) 350 g
- cibule (na kostičky) 1 ks
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná) 2 lžíce
- řapíkatý celer (na plátky) 2 řapíky
- mrkev (menší, nadrobno nakrájené) 2 ks
- česnek (nadrobno nasekaný) 3 stroužky
- čerstvé oregano 2 snítky
- fazole (sušené fazole borlotti nebo bílé fazole, namočené přes noc a scezené) 2 hrnky
- brokolice (broccolini, očištěné a nakrájené na 5cm kousky) 450 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- V hluboké pánvi na středním až vysokém plamenu rozehřejte olej. Přidejte klobásky a za častého obracení opékejte cca 15 minut, dokud nezhnědne. Pak je z pánve vyjměte, nakrájejte na silná kolečka a dejte stranou.
- Plotýnku stáhněte na střední až mírný plamen. Přidejte cibuli a restujte cca 20 minut doměkka. Přidejte petrželovou nať, celer a mrkev a za občasného míchání restujte 10 minut. Přimíchejte česnek a oregano a restujte další 2 minuty. Nyní vraťte na pánev kousky klobásky. Přidejte fazole a 3 šálky vody a přiveďte k varu. Plotýnku stáhněte na střední až mírný plamen a vařte zakryté cca 40 minut, dokud fazole nezměknou.
- Poté pokličku sejměte a obsah pánve na středním až vysokém plamenu vařte cca 10 minut, dokud tekutiny neubude na polovinu původního množství.
- Přidejte broccolini, důkladně zamíchejte, zakryjte a vařte 5–7 minut doměkka. Osolte a opepřete, poté přendejte do servírovací mísy a podávejte.
PRIMA TIP: Broccolini je druh stonkové brokolice, která netvoří hlávky, ale jednotlivé výhony. V Itálii je velmi oblíbená, ale u nás se na trhu teprve začíná objevovat. Pokud na ni nenarazíte, použijte klasickou brokolici, kterou nakrájejte i s částí košťálu. A pokud nenajdete v obchodě italskou salsicciu, můžete použít čerstvé grilovací klobásky.
Čerstvé klobásky s broccolini a fazolemi borlotti Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně