Suroviny
- batáty 500 g
- olivový olej 1 lžíce
- bobkový list (čerstvý ) 4 ks
- červené chilli papričky 1 ks
- česnek 4 stroužky
- fazole (konzervované ) 400 g
- drcená rajčata (konzervovaná ) 400 g
- feta 30 g
- pita chléb 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Batáty vydrhněte a nakrájejte na 2 cm silné plátky. Nepřilnavou pánev o průměru 30 cm rozehřejte na mírném stupni, vlijte olej a přidejte bobkové listy. Chilli papričku propíchněte na několika místech párátkem nebo jehlou. Česnek oloupejte a v celku i s chilli papričkou dejte do pánve. Promíchejte a přidejte batáty. Opékejte je 5 minut, obraťte a dopečte 5 minut.
- Do pánve vlijte fazole (i s nálevem) a rajčata. Rajčata podrťte vařečkou, pánev přiklopte a zvolna duste 10 minut, aby byly batáty uvnitř provařené.
- Odklopte, zvyšte teplotu a nechte zprudka bublat dalších pár minut, až omáčka zhoustne.
- Na suché pánvi nebo v troubě opečte chléb pita. Dušenou směs dochuťte solí a pepřem a rozdrobte navrch fetu. Podávejte s opečeným pita chlebem k namáčení.
PRIMA TIP: Bobkový list roste na vavřínu vznešeném, ušlechtilém keři, který dokáže dorůst do velikosti živého plotu a stromu, ale také se uskromnit v květináči na parapetu. Přísun čerstvých listů si tak můžete zajistit téměř celoročně. Listy jednoduše usušíte.
Dušené batáty s fazolemi, rajčaty a fetou podle Jamieho Olivera 2 Zdroj: 7krát jinak / Jamie Oliver